Islannin alueet

Etelä- ja Lounais-Islanti

Etelä-Islannin luonto on monipuolista. Alue on yksi maan suosituimmista – eikä ihme! Maisema täyttyy niin tulivuorista, jäätiköistä kuin vesiputouksistakin. Täällä pääset todistamaan nuoren maan jatkuvaa kehitystä Euraasian ja Pohjois-Amerikan erkaantuessa hitaasti toisistaan.
Etelä- ja Lounais-Islannista löytyy monia mielenkiintoisia matkakohteita. Reykjanesin niemimaa on suositun Sinisen laguunin kylpylän kotipaikka. Alueelle tyypillisiä piirteitä ovat geoterminen lämpö, valtavat laavakentät ja pienet kalastusyhteisöt. Niemimaalla vieraillessa kannattaa tutustua oikean viikinkiveneen kopioon Viking World -museossa.

Islanti on erityisen tunnettu ”Kultaisesta kolmiostaan”. Kolmioon kuuluu vaikuttava Gullfossin vesiputous, Geysirin kuumien lähteiden alue ja Thingvellirin kansallispuisto, jossa maailman vanhin parlamentti kokoontui jo vuonna 930. Kansallispuistossa pääsee ihastelemaan massiivista hautavajoamaa. Kirkasvetisessä Thingvallavatn-järvessä voi snorklata tai kalastaa taimenta ja nieriää.

Kauniit Vestmannasaaret sijaitsevat lyhyen lentomatkan päässä Reykjavikista. Saarille pääsee myös autolautalla, joka lähtee Thorlákshöfnistä, noin tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista. Saarilla sijaitsee muun muassa yksi Islannin suurimmista lunniyhdyskunnista. Vuonna 1973 Heimaeyn saarella purkautui yllättäen tulivuori, joka peitti osan saaren taloista ja lähes sulki sataman. Nykyään turistit pääsevät näkemään miten tämä tapahtuma on vaikuttanut alueen luontoon.

Etelässä sijaitsevat myös Islannin aktiivisimmat tulivuoret, kuten kuuluisuutta saanut Eyjafjallajökull, Hekla sekä Katla, joka sijaitsee Mýrdalsjökull-jäätikön alla. Veistoksenomaiset laavakentät ja mustat hiekkarannat ovat jälkiä, joita tulivuorenpurkaukset ovat jättäneet jälkeensä. Jäätiköiden keskellä sijaitseva Thorsmörkin luonnonpuisto on ehdottomasti käymisen arvoinen.

Sininen laguuni on maailmankuulu kylpylä

Nähtävyyksiä alueella:

Sininen laguuni – maailmankuulu geoterminen kylpylä
Hekla – Islannin myyttisin tulivuori
Reykjanesin niemimaa – kaunis rannikko ja kiehtova luonto
Kultainen Kolmio – Gullfoss, Geysir ja Thingvellirin kansallispuisto
Thórsmörk – kaunis luonnonpuisto, joka sijaitsee kolmen jäätikön välissä
Dyrhólaey – ranta, jonka kallioita asuttaa suuri populaatio lunneja
Vestmannasaaret – mielenkiintoinen historia, luonto ja linnut

Länsi-Islanti ja länsivuonot

Länsi-Islanti ja Snæfellsnesin niemimaa ovat kuin Islanti pienoiskoossa. Alueen dramaattista luontoa hallitsevat vaaleat hiekkarannat, jäätiköt, vuoret ja tulivuoret. Ihastuttavat kalastajakylät ovat vierailun arvoisia. Myyttinen Länsi-Islanti toimii näyttämönä monelle kuuluisalle islantilaiselle saagalle.

Länsi-Islanti on historiallisesti tärkeä islantilaisille. Borgarnesissa sijaitsevassa museossa voi tutustua viikinki Egill Skallagrimssonin tarinaan. Reykholt on yksi Islannin pääkulttuurikeskuksista ja myös siellä pääsee helposti tutustumaan Islannin monimuotoiseen menneisyyteen. Islantilaisten perinneherkkua, hapanhaita, pääsee maistamaan Bjarnarhöfnin haimuseossa Stykkisholmurissa.

Kaksi tunnettua islantilaista jäätikköä, Snæfellsjökull ja Langjökull, sijaitsevat Länsi-Islannissa. Länsi-Islanti on tunnettu myös Breidafjördurin lahdesta, joka koostuu tuhansista lintuja täynnä olevista pikkusaarista. Tämä UNESCON perintökohde jakaa länsivuonot muusta Islannista. Muita kiinnostavia kohteita ovat Eldborgin ja Grábrókin kraatterit, Euroopan suurin kuuma lähde Deildartunguhver ja erikoiset Hraunfossarin vesiputoukset, joihin vesi purkautuu laavakentän alta.

Länsivuonot koostuvat majesteettisista vuorista, vuonoista, maagisista vesiputouksista ja luonnosta. Tämä, hyvin rauhassa säilynyt erämaa, on Islannin kauneimpia kolkkia. Hornstrandin luonnonsuojelualueella löydät monia eri lintulajeja ja merieläimiä. Latrabjargin lintukallioilla asustaa yksi maailman suurimmista riskilä- ja ruokkiyhteiskunnista. Ne jakavat pesimispaikat lunnien, suulien, myrskylintujen ja pikkukajavien kanssa.

Länsi-Islanti ja Länsivuonot ovat täydellinen kohde myös aktiviteettimatkailijoille. Alueella on upeita kajakki- ja maastopyöräilyreittejä ja henkeä salpaavan kauniita hiihtopaikkoja.

Reykholtin kaupunki revontulien valaisemana

Nähtävyyksiä alueella:

Snæfellsnes – kaunis niemimaa, jonka kohokohta on Snaefellsjökull-jäätikkö
Reykholt – monipuolinen historia
Deildartunguhver – Euroopan suurin kuuma lähde
Hraunfossar – kauniit vesiputoukset
Breidarfjördur – lintubongareiden paratiisi

Pohjois-Islanti

Pohjois-Islannissa ehtii lyhyessäkin ajassa nähdä paljon. Maatiloja ja kyliä, pieniä saaria ja korkealle kohoavia vuorenhuippuja, Islannin toiseksi suurin kaupunki Akureyri. Valinnanvaraa on runsaasti!

Akureyri sijaitsee maan pisimmän vuonon Eyjafjördurin juurella ja sitä ympäröivät mahtavat lumipeitteiset vuoret. Kaupungissa kulttuurielämä on rikasta. Alueen valasbongaus-, ratsastus- ja hiihtomahdollisuudet ovat hyvät.

Myvatn-järvi ja sitä ympäröivä seutu ovat Pohjois-Islannin suosituimpia luontokohteita. Järven alue on tunnettu ainutlaatuisesta kauneudestaan ja lintukannastaan. Myvatnin geoterminen uimala tarjoaa helpottavan hengähdystauon väsyneille matkailijoille. Lähistöllä oleva Godafossin vesiputous on yksi Islannin vaikuttavimmista. Dimmuborgirin laavamuodostelmat ihmetyttävät erikoisuudellaan. Kauemmas itään kuljettaessa voi nähdä kiehuvia mutalammikoita ja höyryn purkautumisaukkoja Namafjallin alueella.

Husavik on Islannin epävirallinen valaspääkaupunki ja sieltä lähtevillä valaidenkatseluretkillä on hyvät mahdollisuudet nähdä valaita. Lisäksi voit vierailla kaupungilla valasnäyttelyssä tai uida merivesikylpylässä, josta on upea näkymä merelle ja vuorille. Eyjafjördurin lahdella voi valaiden lisäksi nähdä pyöriäisiä ja delfiinejä. Hylkeitä nähdään usein Vatnsnesin niemimaan edustalla.

Myvatn-järvi Pohjois-Islannissa

Nähtävyyksiä alueella:

Myvatn-järvi – alueen kauneimpia kohteita
Krafla – kiehtova tuliperäinen alue
Dimmuborgir – näkemisen arvoinen laavamuodostelma
Dettifoss – Euroopan voimakkaimmin virtaava vesiputous
Godafoss – ihastuttava vesiputous
Akureyri – Islannin toiseksi suurin kaupunki
Jökulsárgljúfur ja Asbyrgi – jylhä kansallispuisto, jossa hevosenkengän muotoinen Asbyrgin laakso
Siglufjördur – mielenkiintoinen kalastushistoria

Itä- ja Kaakkois-Islanti

Itä- ja Kaakkois-Islannin maisema ihastuttaa ainutlaatuisuudellaan. Täällä jäätiköiden ja hiekan sanotaan olevan valkoisempia, taivaan sinisempi ja maan vihreämpi kuin missään muualla Islannissa. Valokuvauksellisissa maisemissa viihtyy niin villejä porolaumoja kuin vaeltelijoitakin. Pitkät vuonot, hedelmälliset laaksot, korkeat vuoret ja pikkukylät sulautuvat jääkauden muovaamaan maisemaan täydellisesti. Alueen suurin vetonaula on Euroopan suurin jäätikkö Vatnajökull.

Skaftafellin kansallispuistossa on paljon nähtävää. Puiston lähistön suosituin nähtävyys on Jökulsárlónin jäätikkölaguuni, joka on monille tuttu useista elokuvista. Laguunissa kelluu jäätiköstä irronneita lohkareita ja pikkujäävuoria. Näky on yksi Islannin eksoottisimmista!
Itä-Islanti on erityisesti patikoitsijoiden suosiossa hyvien merkittyjen vaellusreittien vuoksi. Alueella voi tehdä haastavia ”majasta majaan” vaelluksia tai lähteä päiväretkelle. Alue houkuttelee myös sievien kalastajakylien museoilla, festivaaleilla ja ruokapaikoilla. Erityisen pidetty on Höfnin hummerifestivaali kesäkuussa.

Muita mielenkiintoisia Itä- ja Kaakkois-Islannin luontokohteita ovat mm. Islannin suurin metsä, Hallormsstadaskógur, ja Borgarfjördur Eystrin ihastuttavat maisemat.

Jökulsárlónin sinisenä hehkuva jäätikkö

Nähtävyyksiä alueella:

Jökulsárlón – ainutlaatuinen jäätikkölaguuni
Skaftafellin kansallispuisto – upeita vaellusreittejä ja maisemat yli jäätiköiden, jokien, vuorten ja hiekkatasankojen
Vatnajökull – Euroopan suurin jäätikkö
Itäiset vuonot – monipuoliset vuonomaisemat
Borgarfjördur Eystri – värikkäiden ryoliittivuorten ympäröimä kylä vuonon varrella

Sisämaan ylänkö

Sisämaan ylänköalue on Islannin rauhallisinta seutua. Kasvillisuus on niukkaa ja maisema karua. Jotkut alueet ovat täysin hedelmättömiä. Tästä huolimatta ylänköalue herää eloon joka vuosi omalla tavallaan ja ihastuttaa kivestä, hiekasta, jäästä, höyrystä ja vedestä muodostamallaan maisemalla. Täällä pääset näkemään kallioista erämaata, rosoisia vuoren huippuja, jäätiköitä, tulivuoria, hyvin piilotettuja laaksoja ja kuumia lähteitä.

Eri väreissä loistavat ryoliittivuoret värittävät Landmannalaugarin seutua. Kuumia lähteitä löytää esimerkiksi Kverkfjöllistä, jossa lähteiden höyry on veistänyt jään alle erikoisia onkaloita ja luolia. Askjalla voi kavuta alas räjähdyskraatteri Vitin seinämää ja kylpeä sen kuumassa, kellertävässä vedessä.

Ylängön läpi kulkee useita historiallisia reittejä. Kjöluria ja Sprengisanduria pitkin matka etelästä pohjoiseen kestää noin päivän. Reitit saattavat olla vaikeakulkuisia, joten retkeä suunnitellessa kannattaa kysyä lisätietoa paikallisesta matkailutoimistosta. Reissu on kuitenkin vaivan arvoinen.

Landmannalaugar Islannin ylänköjen sydämessä

Nähtävyyksiä alueella:

Landmannalaugar – värikäs keidas karun maaston keskellä
Askja – laajalle alueelle levittäytynyt kerrostulivuori
Kjölur – upea reitti ylänköalueen läpi
Hveravellir – luonnostaan lämmin kuumien lähteiden keidas, josta upea näköala Langjökullin ja Hofsjökullin jäätiköille
Sprengisandur – reitti, jonka kulkee mustien laavakenttien ja jäätiköiden yli

Vinkkejä ja lisätietoa