Islanti omatoimisesti autolla

Mikä olisikaan parempi tapa tutustua Islantiin kuin vuokrata auto ja liikkua saarella omaan tahtiin? Voit varata myös kätevän autopaketin, johon kuuluu autovuokran lisäksi majoitus ja englanninkielinen reittiehdotus.

Autopaketit

 • alk. 645 €/hlö

  Amazing South

  4 päivää, ympäri vuoden

  Autopaketin matkaohjelma sopii “kiireiselle” lomailijalle, joka haluaa nähdä Etelä-Islannin helmet.

  Lue lisää: Amazing South
 • alk. 1 140 €/hlö

  Around Iceland

  8 päivää, ympäri vuoden

  Klassinen reitti Islannin ympäri. Matkan aikana näet upeita luonnonihmeitä, kuten laajat jäätiköt ja kauniit mustat hiekkarannat.

  Lue lisää: Around Iceland
 • alk. 770 €/hlö

  Cottage Holiday

  8 päivää, ympäri vuoden

  Kahdeksan päivän autopaketin aikana saat runsaasti aikaa tutustua Etelä- ja Pohjois-Islantiin. Matkareitille osuu upeita luonnonnähtävyyksiä kuten kuumia lähteitä, vesiputouksia ja jäätiköitä. Matkan aikana yövytään luonnon helmassa mökeissä.

  Lue lisää: Cottage Holiday
 • alk. 1 540 €/hlö

  Country Luxury

  8 päivää, ympäri vuoden

  Country Luxury -autopaketti sopii mukavuudenhaluisille matkailijoille. Matkan aikana yövytään mukavasti hotelleissa niin Reykjavikissa kuin maaseudulla.

  Lue lisää: Country Luxury
 • alk. 1 240 €/hlö

  Highland and Coast

  7 päivää, kesäkaudella

  Koe Islanti ainutlaatuisella tavalla: näe samalla retkellä Islannin upea ylänköalue, ja Ring roadin nähtävyydet! Autopaketti sopiikin seikkailijoille, joille karu erämaakin on paratiisi.

  Lue lisää: Highland and Coast
 • alk. 1 025 €/hlö

  Highlights of Iceland

  6 päivää, kesäkaudella

  Highlights of Iceland -autopaketti sopii autoilijalle, joka haluaa nähdä mahdollisimman paljon mahdollisimman lyhyessä ajassa.

  Lue lisää: Highlights of Iceland
 • alk. 1 720 €/hlö

  Iceland at Leisure

  12 päivää, ympäri vuoden

  Iceland at Leisure -autopaketti on täydellinen valinta niille, jotka haluavat matkata rauhalliseen tahtiin.

  Lue lisää: Iceland at Leisure
 • alk. 1 725 €/hlö

  My Own Self-drive (11-13 yötä)

  ympäri vuoden

  My Own Self-drive -autopaketin juju on se, että päätät itse mitä haluat matkan aikana tehdä, nähdä ja kokea. Saat valita montako päivää vietät maaseudulla, missä päin saarta majoitut, minkälaisen auton haluat vuokrata, ja mitä haluat nähdä!

  Lue lisää: My Own Self-drive (11-13 yötä)
 • alk. 440 €/hlö

  My Own Self-drive (3-5 yötä)

  ympäri vuoden

  My Own Self-drive -autopaketin juju on se, että päätät itse mitä haluat matkan aikana tehdä, nähdä ja kokea. Saat valita montako päivää vietät maaseudulla, missä päin saarta majoitut, minkälaisen auton haluat vuokrata, ja mitä haluat nähdä!

  Lue lisää: My Own Self-drive (3-5 yötä)
 • alk. 1 120 €/hlö

  My Own Self-drive (7-9 yötä)

  ympäri vuoden

  My Own Self-drive -autopaketin juju on se, että päätät itse mitä haluat matkan aikana tehdä, nähdä ja kokea. Saat valita montako päivää vietät maaseudulla, missä päin saarta majoitut, minkälaisen auton haluat vuokrata, ja mitä haluat nähdä!

  Lue lisää: My Own Self-drive (7-9 yötä)
 • alk. 515 €/hlö

  Northern Lights Search

  4 päivää, talvikaudella

  Lähde metsästämään revontulia pitkin Islannin etelärannikkoa. Saari on yksi maailman parhaista paikoista bongata tämä upea luonnonilmiö.

  Lue lisää: Northern Lights Search
 • alk. 865 €/hlö

  Waterfalls, Geysers and the Glacier Lagoon

  6 päivää, ympäri vuoden

  Kuuden päivän autopaketti tarjoaa mahdollisuuden nähdä Länsi- ja Etelä-Islannin huikeat luontokohteet.

  Lue lisää: Waterfalls, Geysers and the Glacier Lagoon

Autonvuokraus Islannissa

 • Autonvuokraus Islannissa

  Auton vuokraukseen sisältyy autonvuokraus valitussa autoluokassa, rajoittamattomat ajokilometrit, CDW-vakuutus, TW-varkausvakuutus, PAI-henkilövakuutus ja arvonlisävero 24 %.

  Lue lisää: Autonvuokraus Islannissa

Autolla ajaminen Islannissa

Autolla liikkuminen on Islannissa helppoa. Sisämaahan ei kuitenkaan voi lähteä ilman nelivetoista maastoautoa ja paikallisten olojen tuntemusta. Jo parissa päivässä ehdit tutustua Islannin upeisiin maisemiin ja erikoisiin nähtävyyksiin. Jos vuokraat auton pidemmäksi ajaksi, voit kiertää saaren lähellä rantaviivaa kulkevaa 1-tietä (ring road) pitkin. Tällä matkalla näet suurimman osan Islannin nähtävyyksistä. Aikaa kannattaa varata vähintään viikko, sillä matkaa kertyy noin 1350 km ja tiet eivät ole aivan yhtä hyviä kuin Suomessa.

Helpoimmalla pääset valitsemalla valmiin autopaketin, johon sisältyy autonvuokrauksen lisäksi myös majoitus. Tiet kaupungeissa ovat yleensä päällystettyjä, maaseudulla yleensä sorateitä. Teiden kunto vaihtelee suuresti. Nopeusrajoitus on taajamissa 50 km/h, sorateillä 80 km/h ja kestopäällysteisillä teillä 90 km/h. Sisämaa on erämaata, jossa liikuttaessa maastoauto on välttämätön. Käsipuhelimen käyttö ajon aikana on, ilman handsfree-laitetta, kielletty.

Katevaraus autoa vuokrattaessa

Autovuokraamo tekee katevarauksen luottokortille, kun noudat auton vuokraamosta. Katevarauksen suuruus riippuu valitsemastasi vakuutuspaketista seuraavasti:

 • Basic-vakuutuspaketti: 75 000 ISK = noin 500 €
 • Medium-vakuutuspaketti: 50 000 ISK = noin 340 €
 • Premium-vakuutuspaketti: 35 000 ISK = noin 240 €

Mikäli vuokrauksen aikana kertyy jotakin lisämaksuja (esimerkiksi tunneli-, pysäköinti-, tai tietullimaksuja), veloitetaan nämä luottokortiltasi katevarauksen kautta. Mikäli mitään lisämaksuja ei kerry, palautetaan katevaraus kokonaisuudessaan luottokortille. Huomaathan, että katevarauksen purkautumisessa saattaa kestää jopa 17 päivää.

Huoltoasemat

Useimmat Reykjavikin alueen huoltoasemista ovat auki joka päivä klo 23.30 asti. Aukioloajat Reykjavikin ulkopuolella saattavat vaihdella. Monilla asemilla Reykjavikissa ja muissa isoissa kaupungeissa voi tankata automaateilla, jotka hyväksyvät VISA ja EURO luottokortit ja käteisen.

Sähköautojen lataaminen Islannissa

Islannista löytyy muutamankin eri palveluntarjoajan latauspisteitä sähköautoille ympäri saarta. Löydät esimerkiksi Virran (Ísorka) ja Orkan omilta nettisivuilta kartat heidän latauspisteistään saarella.

Hybridi- ja sähköautoja koskeva lisävero

Islannin viranomaisten määräyksestä hybridi- ja sähköautojen käytöstä veloitetaan lisävero jokaista ajettua kilometriä kohden 1.1.2024 alkaen. Plug-in hybridiautoissa (PHEV) vero on ISK 2 per kilometri (noin 0,014 €/km) ja sähköautoissa vero on ISK 6 per kilometri (noin 0,04 €/km). Vero veloitetaan autoa palauttaessa, sillä se perustuu autovuokran aikana ajettuun kilometrimäärään.

Vakuutuspaketit

Kausi 2024–2025
Paketin nimiPaketin sisältöAutoluokat A, AA, B, NMuut autoluokat
Basic-pakettiCDW-, PAI- ja THW-vakuutuksetsisältyy autopaketin hintaansisältyy autopaketin hintaan
Medium-pakettiCDW-, PAI-, THW-, SCDW- ja GP-vakuutukset15 €/vrk25 €/vrk
Premium-pakettiCDW-, PAI-, THW-, SCDW-, GP-, SADW-vakuutukset ja omavastuun poisto28 €/vrk41 €/vrk

CDW-vakuutus sisältyy automaattisesti autopakettien ja autovuokrien hintaan. Omavastuu on noin 1585-3048 euroa autoluokasta riippuen. Lisäksi Basic-pakettiin kuuluvat PAI (Personal Accident Insurance) sekä THW (Theft Waiver) varkausvakuutus. Vakuutukset eivät korvaa mm. jokien poikkiajon/irtokivien/hiekkamyrskyjen/eläinten aiheuttamia vahinkoja pohjalle, pellille, tuulilasille, ajovaloille ja renkaille.

Ottamalla Medium-paketin, omavastuu laskee noin 402-732 euroon. Pakettiin kuuluu CDW-, PAI- ja THW-vakuutusten lisäksi GP-vakuutus ilman omavastuuta. GP-vakuutus korvaa hiekan ja pikkukivien aiheuttamat vahingot, jotka kohdistuvat tuulilasiin ja ajovaloihin.

Premium-paketti poistaa omavastuun kokonaan. Lisäksi pakettiin kuuluu SADW-vakuutus, joka kattaa hiekka/tuhkamyrskyjen aiheuttamat vahingot. Lentävä tuhka, hiekka, sora, hohkakivi, tms. materiaali voi aiheuttaa huomattavaa vahinkoa koko autoon; maalipintaan, ikkunoihin ja valoihin. Kulut saattavat nousta jopa 2000-8000 euroon. SADW on ainoa vakuutus näitä vahinkoja varten.

Mikään vakuutuspaketeista ei korvaa seuraavia asioita:

 • Epätasaisilla teillä ajosta aiheutuneet vahingot ajoneuvon vaihteistoon tai muihin osiin, jotka ovat osa auton runkoa tai kiinni siinä
 • Ajoneuvon rungon naarmuuntuminen tai muutoin vahingoittuminen sen pohjan osuessa epätasaiseen tiehen
 • Jokien tai muiden vesistöjen poikki ajamisesta aiheutuneet vahingot. Kaikenlaisissa vesistöissä ajaminen tai niiden ylittäminen on täysin vuokraajan omalla vastuulla
 • Numeroimattomilla teillä tai maastossa (esimerkiksi polut ja rannat) ajamisesta aiheutuneet vahingot autoon
 • Eläinten aiheuttamat vahingot
 • Vahingot ohjauspyörään, renkaisiin, jousitukseen, akkuun, laseihin (ei koske ikkunoita) ja radioon
 • Auton osien varkaus ja tästä mahdollisesti syntyneet vahingot
 • Istuimiin tai mattoihin palaneet reiät
 • Vahingot, jotka ovat syntyneet kuljettajan ollessa alkoholin, piristeaineiden tai rauhoitteiden vaikutuksen alaisena, tai kuljettajan muuten ollessa kyvytön kuljettamaan auto turvallisesti
 • F-alkuisilla teillä ajamisesta aiheutuneet vahingot autoon, mikäli autoluokan autolla on kiellettyä ajaa kyseisillä teillä. Ajaminen näillä teillä on kiellettyä muilla autoluokilla kuin F, FG, G, H/H1, I/I1, JJ, K, L, O, P ja R
 • Varkaus tai vahingot, jotka ovat aiheutuneet kuljettajan tai vuokraajan omasta huolimattomuudesta (esimerkiksi jos auto jätetään käyntiin ilman valvontaa)

On tärkeää, että Islannissa ajaessa noudatetaan viranomaisten ohjeita sää- ja tieolosuhteista. Tiedotteita saa soittamalla numeroon +357 1778 Islannin tiehallinto ja +357 902-0600 Islannin ilmatieteenlaitos.

Sisämaan tiet Islannissa

Useimmat Islannin vuoristo- ja sisämaan teistä ovat sorateitä. Sorateiden pinta erityisesti teiden sivuilla ei usein ole tukeva, joten suosittelemme ajamaan varovaisesti ja hidastamaan aina vastaantulevan auton lähestyessä. Sisämaan tiet ovat usein myös hyvin kapeita, ja nopeusrajoitukset alhaisia. Teillä tuulee voimakkaasti, joten matka voi joskus kestää odotettua kauemmin. Useimmat sisämaan silloista ovat niin kapeita, että niiden yli mahtuu ajamaan vain yksi auto kerrallaan. Lisätietoa teiden kunnosta: puh. +354-1777, päivittäin 08.00-16.00.

Ajaminen ylängöillä ja jokien ylitys

Numeroimattomilla teillä ajaminen on vuokra-autoilla kiellettyä. Henkilöautot ja 2wd ajoneuvot ovat kielletty kaikilla teillä, jotka ovat merkitty F-merkillä yleisiin karttoihin. Vakuutukset eivät korvaa vahinkoja autonalustassa tai vahinkoja, jotka ovat syntyneet auton ylittäessä joen/joessa ajamisesta. Ajaminen merkittyjen teiden ulkopuolella on kiellettyä luonnonsuojelulain mukaan. Pidä mielessä, että jäätikköjoissa joen matala kohta saattaa vaihdella. Lämpimänä päivänä joen virtaus voimistuu päivän edetessä. Jäätikköjoissa on usein vähemmän vettä aamuisin. Rankkasateet vaikuttavat jokien virtaukseen, ja tekevät usein niiden ylityksestä mahdotonta jopa isoille ja hyvin varustetuille autoille. Vakavia tilanteita on syntynyt autoilijoiden aliarvioidessa jokien virtausten voimakkuuksia. Ennen joen ylitystä arvioi aina sen syvyys, pohja ja virtauksen nopeus kahlaamalla. Jos joen yli kahlaaminen ei onnistu, ei autolla sen yli ajamista kannata kokeilla. Hae apua kokeneilta autoilijoilta ja katso miten/missä he ylittävät joen. Jokien ylittäminen on sallittu vain neliveto maastoautoille, kuten autoryhmille G, H, I X ja O. Varmista aina että jokea ylittäessäsi 4-veto on kytketty päälle. Ylitä joki erittäin hitaasti, mutta varmasti ensimmäisellä vaihteella ja käytä hidasta 4-vetoa, jos sellainen on käytössä.

Vuoristo- ja sisämaan teiden aukioloajat

Katso sisämaan teiden aukioloajat tästä. Useimmat sisämaan tiet ovat suljettuina kesäkuun loppuun saakka, joskus pidempäänkin huonon sään vuoksi. Kun tiet avataan liikenteelle, niillä voi ajaa vain nelivetoajoneuvoilla. Varatessasi vuokra-autoa varmista, että valitsemasi ajoneuvo täyttää vuoristoteiden vaatimukset. On suositeltavaa, että joillakin vuoristoteillä kaksi tai useampi autokunta matkustavat yhdessä. Ennen matkalle lähtöä ota selville mahdollisimman paljon teiden kunnosta, esimerkiksi matkatoimistoista, turistipisteistä tai Public Road Administrationin toimistosta puh. +354-1777, päivittäin 08.00-16.00. Ota aina mukaasi kunnon kartta!

Ylinopeudesta sakotetaan Islannissa ankarasti! Pidä huolta, että ajat rajoitusten mukaan ja sovellat nopeutta olosuhteiden mukaan.

Vinkkejä ja lisätietoa