Aktiviteetit Islannissa

Luontoretket

Islantiin tutustuu parhaiten osallistumalla opastetuille retkille. Retkillä pääsee ihastelemaan maan uskomattoman kaunista luontoa lähietäisyydeltä. Mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä ovat upeat tulivuoret, massiiviset jäätiköt, kuplivat mutalammikot, laavakentät, suihkuavat geysirit ja kuumat lähteet.

Islannin suosituinta retkeä kutsutaan nimellä Kultainen kierros. Retkellä tutustutaan Islannin kuuluisimpiin nähtävyyksiin Gullfossin vesiputoukseen, Thingvellirin kansallispuistoon sekä geysiriin ja kuumiin lähteisiin. Kultaiselle kierrokselle lähdetään Reykjavikista ja retki kestää noin 8 tuntia.
Luontoretkiä järjestetään ympäri vuoden, mutta talvikuukausina järjestettävien retkien määrä on hieman suppeampi. Useat retket lähtevät Reykjavikista.

Sesonki: ympäri vuoden

Kylpylät, maauimalat ja kuumat lähteet

Islannissa on monia vaihtoehtoja rentoutumiseen. Luonnon kuumissa lähteissä ja maauimaloissa kylpeminen on Islannissa suosittua ajanvietettä ympäri vuoden.

Ainutlaatuisessa Sinisessä laguunissa pääsee kylpemään 38-asteisessa vedessä raikkaassa ulkoilmassa keskellä karua laavakenttää. Laguuni sijaitsee Reykjanesin niemimaalla, lähellä Keflavikin kansainvälistä lentoasemaa. Uinti laguunin mineraalipitoisessa vedessä, rosoisten laavalohkareiden keskellä, on elämys. Veden väri tulee erilaisista mineraaleista, kvartsista ja levistä ja se on terveellistä iholle. Vesi laguuniin johdetaan syvältä maan uumenista.

Luonnon kuumien lähteiden muodostamia kylpypaikkoja löytyy myös Islannin ylänköalueelta, Landmannalaugarin ja Hveravellirin seudulta.

Ympäri vuoden avoinna olevat maauimalat ovat suosittuja ja niitä löytyy lähes joka kylästä. Niissä kannattaa ehdottomasti käydä kylpemässä. Reykjavikissa on neljä maauimalaa. Altaiden lämpötila uimaloissa on keskimäärin 29 astetta. Uimaloissa on höyrysaunojen ja normaalin uima-altaan lisäksi 37–42 -asteisia hot potteja eli kuumia altaita. Reykjavikin suosituin maauimala on Laugardalslaug.
Reykjavikissa on myös yksityisiä rentoutumis- ja kuntoilupaikkoja, joissa annetaan erilaisia hoitoja. Näissä paikoissa on kuntoilutilojen lisäksi myös altaita ja saunoja. Reykjavikin suurin rentoutumis- ja kuntoilupaikka on Laugar Spa, jossa on erilaisia saunoja, höyryhuoneita ja porealtaita sisä- ja ulkotiloissa.

Missä kylpeä:

  • Sinisessä laguunissa noin 50 km Reykjavikista
  • Maauimaloissa eri puolilla maata
  • Luonnon kuumissa lähteissä sisämaan ylängöllä

Sesonki: ympäri vuoden

Valaiden katseluretket

Islannin länsirannikolla on monia valas- ja delfiinilajeja. Valaidenkatselua järjestetään niin Reykjavikista kuin muistakin rannikkokaupungeista. Pohjois-Islannin Husavik on epävirallinen Islannin valaspääkaupunki ja sieltä järjestetäänkin valaiden katseluretkiä monenlaisilla aluksilla. Valaiden katseluretkellä voit päästä lähietäisyydeltä bongaamaan lahti- ja ryhävalaita, delfiinejä ja Länsi- ja Pohjois-Islannissa joskus jopa miekkavalaita.

Mistä valasretkelle:

  • Reykjavikista
  • Pohjois-Islannista (Akureyri, Husavik ja Dalvik)
  • Länsi-Islannista (Olafsvik)

Sesonki: Reykjavikissa ja Akureyrissa ympäri vuoden, muualla maaliskuu–marraskuu

Laavaluolaretket

Islannissa pääsee tutustumaan laavaluoliin laavakenttien alle ja tulivuoren kraatteriin. Lähimmät laavaluolat ovat lyhyen ajomatkan päässä Reykjavikista.

Käynti yhdessä Islannin suurimmista laavatunneleista Raufarholshellirissä on elämys. Laavatunneli on syntynyt tulivuorenpurkauksen yhteydessä, kun tulinen laava valui paksuna massana ja sen ylimmät kerrokset jäähtyivät ennen kuin itse massa pysähtyi. Jäähtyneet kerrokset muodostivat kovan kuoren, jonka alapuolella virtaava laava oli edelleen juoksevaa. Raufarholshellirin laavatunneli on noin kymmenen metriä korkea ja 10–30 metriä leveä.

Uskoisitko koskaan pääseväsi käymään tulivuoren sisällä magmakammiossa! Islannissa se on mahdollista – ainoana maailmassa. Retkellä laskeudutaan hissillä 120 metriä 4000 vuotta sitten sammuneen Thrihnukagigur-tulivuoren sisään, josta magma on poistunut tuhansia vuosia sitten.

Sesonki: ympäri vuoden, osassa toukokuu–lokakuu

Ratsastusretket

Hevoset rantautuivat Islantiin 800-luvulla Norjasta. Vuosien kuluessa lajista on kehittynyt ainutlaatuinen. Islanninhevoset ovat kestäviä, luotettavia ja tunnettuja viidestä askellajistaan: käynnistä, töltistä, ravista, laukasta ja passista. Erityisesti töltistä pitäviä on monia: töltätessä pidempikin matka sujuu mukavasti.

Ratsastus on suosittu tapa tutustua tähän saagojen saareen. Islanninhevosen selässä pääsee helposti niihinkin eksoottisiin kohteisiin, joihin autolla matkaaminen on mahdotonta. Ratsastusretkien tarjonta on laaja. Retkiä löytyy niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin. Retkien pituudet vaihtelevat tunnista 10 päivään.

Missä pääsee ratsastamaan:

  • Reykjavikin läheisyydessä sijaitsevilla talleilla
  • Lounais-Islannin Hveragerdissa
  • Pohjois-Islannissa

Sesonki: ympäri vuoden, vaellukset kesäkuu–elokuu

Golf

Islannissa on 65 golfkenttää, joista 15 on 18-reikäisiä. Pääkaupunkiseudulla on 10 golfkenttää, joista viisi on 18-reikäisiä. Islannin golfkentät soveltuvat sekä aloittelijoille että kokeneemmille pelaajille. 18-reikäisillä tasoitusvaatimus on yleensä 36 miehillä ja naisilla. 18-reikäisille kentille ajat tulee varata etukäteen. 9-reikäisillekin varaamista suositellaan. Pelikierros islantilaisella golfkentällä on kokemus – pääset pelaamaan keskellä Islannin henkeäsalpaavan kaunista luontoa. Lue lisää golfin pelaamisesta Islannissa.

Sesonki: toukokuun loppu–syyskuun alku

Patikointi ja vaellus

Yli puolet Islannin pinta-alasta on 400 metriä merenpinnan yläpuolella. Suurin osa näistä alueista muodostuu jäätiköiden, laavan, hiekan ja järvien täyttämästä maisemasta. Kansallispuistoja on useita. Patikoinnin ja vaellusmatkojen suosio niin turistien kuin paikallistenkin keskuudessa on siis helppo ymmärtää!

Esimerkiksi Landmannalaugarista ja Thorsmörkin luonnonpuistosta järjestetään opastettuja patikointi- ja vaellusmatkoja. Matkojen pituus vaihtelee päiväretkestä useampaan päivään.

Missä patikoida ja vaeltaa:

  • Opastettuja patikointimatkoja Etelä-Islannissa ja sisämaan ylängöillä
  • Omin päin voi patikoida ympäri Islantia

Sesonki: kesäkuu–syyskuu

Jäätikkö- ja jäätikköluolaretket

Islannissa sijaitsee useita jäätiköitä. Yksi niistä on Euroopan suurin jäätikkö, Vatnajökull. Joidenkin jäätiköiden sisään on muodostunut jäätikköluolia, koska tulikuuma vesi on sulattanut jäätä sisältäpäin. Jäätiköiden sisällä olevat luolat saattavat olla kilometrien pituisia. Lähimpään jäätikköön ja jäätikköluolaan pääse tutustumaan päiväretkellä Reykjavikista.

Jäätikölle pääsy vaatii patikointia, sillä jäätiköt eivät sijaitse aivan autotien vieressä. Vatnajökull-jäätikölle on matkaa Reykjavikista ja sen vuoksi siihen tutustuminen vaatii useamman päivän retken. Jäätikköretkellä tulee aina olla mukana tutkinnon suorittanut paikallinen opas.

Sesonki: ympäri vuoden (jäätiköt), marraskuu–maaliskuu (jäätikköluolat)

Lintujen bongaus

Lintuharrastajat löytävät paratiisinsa Islannista. Länsivuonoilla sijaitseva Latrabjarg on maailman suurin lintukallio. Siellä pesii kymmeniä eri lintulajeja, ja joidenkin lajien yhteiskunnat kallioilla ovatkin maailman suurimpia. Pohjois-Islannin Myvatn-järvellä pesii useita lintulajeja, ja se on tunnettu monista ankkalajeistaan.

Suurin osa maailman miljoonista lunneista pesii Pohjois-Islannissa. Lounais-Islannissa sijaitsevat Vestmanna-saaret tunnetaan monista merilinnuistaan ja sieltä löytyy Islannin suurin lunnipopulaatio. Merilintuja näkee ympäri maata, niistä yleisimpinä haahkoja, lapintiiroja, kahlaajia ja varpuslintuja. Lintuharrastajia houkuttelee Islantiin se, että monet Islannissa tavattavista linnuista ovat harvinaisia.

Missä bongata lintuja:

  • Länsi-Islannissa ja Länsivuonoilla
  • Pohjois- ja Lounais-Islannissa

Sesonki: toukokuu–elokuu, lunnit elokuun puoliväliin

Kalastus

Islannissa lohen ja taimenen kalastus on suosittua. Lohijokia on Islannissa kymmenittäin, mutta on hyvä huomioida, että kalastuspaikat, -ajat ja vapojen määrä niissä on tarkoin määritelty. Usein lohen kalastukseen tarvitaan paikallinen opas. Taimenen ja nieriän kalastusta harrastetaan yleensä järvissä. Suomen kalastuslupien hintoihin verrattuna lohen kalastus Islannissa on kallista. Taimenen kalastusluvat ovat edullisempia. Sesonki lohen kalastukselle on toukokuusta syyskuun puoleen väliin. Taimenen ja nieriän kalastuksen sesonki vaihtelee vesistöstä toiseen, mutta se on lähes saman pituinen kuin lohen. Lohen kalastusluvat varataan yleensä kuukausia etukäteen. Taimenen ja nieriän kalastuslupa on helpompi ostaa.

Sesonki: toukokuu–syyskuun puoliväli

Koskenlaskuretket

Haasta itsesi ja kokeile laskea yhtä Islannin monista kuohuvista koskista! Suosituimmat kosket löytyvät Gullfossin vesiputouksen läheisyydeltä ja jäätikköjoelta Pohjois-Islannista. Kosket ovat eritasoisia, joten kaikille löytyy oman tasoinen koskenlaskuretki.

Missä laskea koskea:

  • Lounais-Islannissa lähellä Gullfossin vesiputousta
  • Pohjois-Islannissa

Sesonki: toukokuu–syyskuu (jokien virtausolosuhteista riippuen)

Superjeeppiretket

Superjeepin kyydissä matkaa helpoiten Islannin kauneimmille ja mielenkiintoisimmille alueille, jonne tavallisella autolla ei ole asiaa. Jeeppisafareita järjestetään muutamasta tunnista koko päivän kestäviin retkiin. Safariin voidaan yhdistää myös moottorikelkkailua tai luolakäynti jäätikön sisään.
Erityisen suosittuja ovat jeeppisafarit luonnonsuojelualueille. Thorsmörkin puistossa ihastuttavat monet jäätiköt ja Landmannalaugarissa voi jeeppimatkan yhteydessä pulahtaa luonnon kuumissa lähteissä.

Superjeeppiretkiä järjestetään ympäri vuoden, vaikkakin jotkut ajoreitit on talvella suljettu. Useimmille retkille lähdetään Reykjavikista, josta matkataan Länsi- tai Etelä-Islannin kautta sisämaan ylängölle.

Sesonki: ympäri vuoden

Psst. Tiesitkö, että Saga Matkojen valikoimassa on yli 50 mielenkiintoista retkeä Islannin upeaan luontoon? Tutustu valikoimaan täältä!

Vinkkejä ja lisätietoa