Ravintolat ja ruoka

Reykjavikista löytyy runsas valikoima laadukkaita ravintoloita, joissa voit nauttia islantilaisia erikoisuuksia tai kansainvälisen keittiön herkkuja. Islantilainen lammas on korkealaatuista, äyriäiset saadaan merestä ja kala Islannin rannikolta tai joista. Ruoasta kiinnostuneille järjestetään joka kevät suosittu Food and Fun -festivaali. Mestarikokkien valmistamaa islantilaista ruokaa voi kokeilla useissa reykjavikilaisissa ravintoloissa. Vaikka islantilaista keittiötä hallitsevatkin kala, hummeri ja lammas, löytyy Reykjavikista myös kasvisravintoloita.

 

Islantilaisia erikoisuuksia

Islantilaisen keittiön erottaa muista korkeatasoinen osaaminen ja laadukkaat raaka-aineet sekä painotus lampaaseen, kalaan ja islantilaiseen hummeriin. Yksi klassisista ruokalajeista on savulammas, jota syödään sekä kylmänä että lämpimänä. Kala on aina huipputuoretta ja se valmistetaan lukuisin eri tavoin. Islantilainen hummerikeitto on järjettömän hyvää.

Joka lauantai ja sunnuntai järjestettävällä Kolaportidin kirpputorilla myydään kuivattua kalaa, kakkuja ja islantilaisia kahvileipiä. Rohkea ostaa purkin hapanhaita, fermentoitua hain lihaa, joka on tunnettu voimakkaasta hajustaan ja maustaan. Hapanhain päälle voi kulauttaa Musta surma -nimisen islantilaisen snapsin.

Lunneja ja muita merilintuja on tarjolla ravintoloissa vuodenajasta riippuen. Merilinnun liha on yleensä tummaa ja siinä on riistaan vivahtava maku. Islantilainen maitotuote skýr on erittäin suosittua myös Suomessa. Sitä syödään usein välipalana, sillä siinä on vähän rasvaa, mutta paljon proteiineja ja mineraaleja. Skýriä myydään kaupoissa eri hedelmillä ja marjoilla maustettuna ja ravintolat käyttävät sitä usein jälkiruokien raaka-aineena.

Perinteistä islantilaista kleinaa kannattaa kokeilla kahvin kanssa. Se muistuttaa munkkia, mutta on koostumukseltaan erilainen. Ei kannata myöskään unohtaa suklaalla päällystettyjä lakritsimakeisia, Djúpúreita.

Reykjavikin keskustassa sijaitseva nakkikioski Baejarins beztu on kansainvälisesti tunnettu, sillä jopa Amerikan presidentti on syönyt siellä hot dogin. Nakkikioskilla on aina jono, sillä hodari on edullinen. Kokeile hodaria kaikilla mausteilla ja sano: ”eina með öllu”.

 

Kahvilat Reykjavikissa

Reykjavikissa on runsaasti erityylisiä kahviloita. Parhaat baristat ja lattet löydät Kaffitárista tai Te og Kaffista. Testaa myös Stofan Cafen ja Kaffibrennslanin tarjonta. Hallgrimúrin kirkon lähellä sijaitseva Babalu tarjoilee seudun parhaat ohukaiset. Kahvila Mokkassa voit nauttia perinteisemmästä tunnelmasta. Useimmissa kahviloissa on maksuton wifi.

Vinkkejä ja lisätietoa