Ostoksilla

Turismin kasvun myötä on Reykjavikin keskustaan syntynyt runsaasti matkailijoita houkuttelevia liikkeitä. Pääostoskatu Laugavegurin lisäksi tärkeimmät kauppakadut keskustassa ovat Austurstræti, Bankastræti, Hafnarstræti ja Skólavördustígur. Liikkeet ovat yleensä avoinna ma-pe 9.00-18.00, monet myös lauantaisin ja jotkut sunnuntaisin.

Suosituimpia tuliaisia ovat Islannissa valmistetut tuotteet, kaikki lämpimät vaatteet, kuten villapaidat ja -hatut, makeiset, keramiikkaa, kalannahasta ja hopeasta tehdyt korut sekä taide. Islantilaisia tuotteita saa tärkeimpien ostoskatujen varsilla olevista liikkeistä.

Yleisimmät kansainväliset luottokortit, debit-kortit ja Visa Electron käyvät Islannissa maksuvälineeksi lähes joka paikassa. Tämän vuoksi ei käteistä kannata vaihtaa paljoa.

 

Laugavegur ja sen poikkikadut

Reykjavikin pääostoskadulta, Laugavegurilta, löytyy kaikkea second hand-liikkeistä isoihin merkkitaloihin. Laugavergurin sivukaduilla myös on paljon paikallisten suunnittelijoiden liikkeitä. Käsinkudotut islantilaiset villapaidat ovat vuodesta toiseen muodissa. Musiikista kiinnostuneiden kannattaa poiketa 12 tónar-levykaupassa kuuntelemassa ja ostamassa islantilaisten artistien levyjä.

Reykjavik on tunnettu second hand -putiikeistaan. Laugavegurilla niitä löytyy tiheästi joka kulmalta. Useimmissa myydään myös uudempaa designia. Myös antikvariaatteja ja vanhoja levyjä myyviä pikkukauppoja on muutamia. Erittäin suosittu on viikonloppuisin auki oleva Kolaportid-kirpputori satamassa. Siellä on tarjolla vaatteita, levyjä, ruokaa ja kaikkea muuta mielenkiintoista.

 

Islantilaiset suunnittelijat

Islantilainen merkki “66°Nord“ on tunnettu maan ulkopuolellakin. Islantilaiseen säähän sopivia vaatteita tältä tuotemerkillä voi nähdä monen paikallisen päällä. Islantilaisia käsitöitä ja vaatteita kannattaa käydä tutkimassa suunnittelijoiden pikkupuodeissa. Niissä saattaa tehdä upeita löytöjä!

 

Ostoskeskukset

Reykjavikissa on kaksi suurta ostoskeskusta, Kringlan ja Smaralind. Kringlan sijaitsee muutaman minuutin ajomatkan päässä Reykjavikin keskustasta. Sen 150 myymälää levittäytyvät kolmeen kerrokseen. Lisäksi Kringlanissa on ravintoloita, kahviloita, kirjasto ja elokuvateatteri. Smaralind sijaitsee Kópavogurin esikaupunkialueella 7 km päässä Reykjavikin keskustasta. Smararlindissa on 90 myymälää, ravintoloita, kahviloita, elokuvateatteri ja kuntosali. Keskustasta pääsee ostoskeskuksiin paikallisliikenteen busseilla ja takseilla.

 

Tax Free

Islannissa suomalaiset voivat ostaa verovapaita tuotteita. Tax free -palautusjärjestelmässä mukana olevissa liikkeissä on sinipunavalkoinen Tax free -tarra. Mikäli kertaostokset (kaikki ostokset yhteensä) samasta liikkeestä ylittävät 6 000 ISK (noin 45 €), liikkeestä saa pyydettäessä Tax Refund -kuitin arvonlisäveron palauttamiseksi. Kuitti tulee olla myyjän allekirjoittama ja kuitissa tai kuitin mukana tulee olla alkuperäinen ostokuitti. Palautettava määrä on noin 15 % ostosten hinnasta.

Vero palautetaan Tax Refund -kuittia vastaan Keflavikin lentoasemalla, kun käyttämättömät ostokset ovat maasta lähtevän matkustajan mukana. Täytä Tax Refund -kuitit jo ennen kentälle menoa. Tax Refund -piste sijaitsee lähtöselvityshallissa noin 100 metriä lähtöselvitysautomaateista eteenpäin käveltäessä. Mene Tax Refund -pisteeseen ennen matkatavaroiden jättämistä lähtöselvitykseen/Fast Bag Drop Off -pisteeseen. Yli 100 000 Islannin kruunun (noin 750 €) ostokset tulee leimauttaa tullissa ennen Tax Refund -pisteeseen menoa.

 

Lisätietoa:

Tietoa Tax Freesta Islannin tullin verkkosivuilla

Palvelut Keflavikin lentokentällä

Vinkkejä ja lisätietoa