Kulttuuri ja taide

Kulttuuri ja taide

Islantilaiset ovat kulttuurinnälkäistä kansaa ja sen vuoksi kulttuuritarjontaa on runsaasti. Reykjavikin kulttuurielämä on monipuolista. Vuosittain järjestetään useita tapahtumia. Islantilaiset lukevat paljon kirjoja ja joka kymmenes islantilainen kirjoittaa elämänsä aikana kirjan. Myös musiikkikonsertit, teatteriesitykset ja taidemuseot tarjoavat täytettä kulttuurinnälkään. Monet englanninkieliset lehdet, kuten What’s On ja The Reykjavik Grapevine, kertovat viikon tapahtumista.

www.whatson.is
www.grapevine.is
www.visitreykjavik.is

 

Musiikki

Islannin musiikkimaailma on maan kokoon nähden erityisen aktiivinen. Monet ovatkin kuulleet Björkistä ja Sigur Rósista. Kannattaa ehdottomasti vierailla suositussa levykaupassa 12 tónar, jos islantilainen musiikki kiinnostaa. Konsertteja järjestetään säännöllisesti ympäri kaupunkia. Kansainvälinen musiikkifestivaali Iceland Airways valtaa Reykjavikin syksyisin. Islannin sinfoniaorkesterin kanssa esiintyy usein ulkomaalaisia muusikoita. Konferenssi- ja konserttitalo Harpassa järjestetään konsertteja ja tapahtumia ympäri vuoden.

 

Kirjallisuus

Kirjallisuus on ollut tärkeä osa islantilaista kulttuuria aina saagojen synnystä lähtien. Suomen kirjastoista löytyy useita suomennettuja islantilaisia teoksia. Lue esimerkiksi nobelisti Halldor Laxnessin, Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinnon voittajien Sjónin tai Einar Mar Gudmundssonin ja parhaaksi pohjoismaalaiseksi dekkarikirjailijaksi valitun Arnaldur Indridasonin tuotantoa. Puolen tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista sijatseva Halldor Laxnessin koti, Gljúfrasteinn, on myös vierailun arvoinen kohde.

 

Elokuva

Viime aikoina Islannin elokuvateollisuus on kasvanut voimakkaasti. Esimerkiksi elokuvantekijät Baltasar Kormákur ja Dagur Kari ovat kansainvälisesti tunnettuja ohjaajia. Ragnar Bragason on ohjannut myös Suomen televisiossa esitetyt komedialliset sarjat Yövahti ja Päivävahti. Syksyllä pidettävällä Reykjavik International Film Festivalilla esitetään monia mielenkiintoisia ja ajankohtaisia elokuvia. Festivaaleille osallistuu myös kansainvälisiä elokuva-alan ihmisiä ja toimittajia.

 

Teatteri

Kaupungin asukasmäärään nähden Reykjavikissa on vuosittain paljon teatterinäytöksiä. Perinteikkäät Reykjavikin kaupunginteatteri ja Kansallisteatteri sekä moderni Tjarnarbíó -teatteri esittävät vuosittain jopa kymmeniä uusia näytöksiä. Icelandic Dance Company on kansainvälisesti tunnustettu modernia tanssia esittävä teatteri. Konferenssi- ja konserttitalo Harpassa järjestetään englanninkielisiä komediallisia teatterinäytöksiä matkailijoille.

 

Taide

Taiteesta kiinnostuneiden kannattaa käydä Hafnarhusin taidemuseossa. Siellä on useita islantilaisia sekä kansainvälisiä nykytaiteen näyttelyitä. Islannin Kansallisgalleriassa pääsee tutustumaan islantilaiseen taiteeseen aina 1800-luvulta lähtien. Islantilaisella maisemamaalarilla Kjarvarilla on oma Kjarvalsstadir -niminen museo, jossa on myös vierailevien taiteilijoiden näyttelyitä sekä mukava kahvila. Museo sijaitsee Miklatúnin suuressa, kesäisin suositussa puistossa. Reykjavikissa on myös useita vierailun arvoisia pienempiä gallerioita.

 

Museot ja taidenäyttelyt

 

Islannin Kansallismuseo

National Museum of Iceland – Þjóðminjasafn Íslands

Islannin Kansallismuseo, joka perustettiin yli 150 vuotta sitten, esittelee Islannin historian vaiheet viikinkiajoista nykypäivään monipuolisella ja laajalla esinevalikoimallaan. Erilaisten teemojen mukaan rakennetut näyttelyt vaihtelevat. Museossa on esineistöä aina maan asuttamisesta alkaen. Kansallismuseo on lähellä yliopistoa ja Pohjolan taloa.

 

Einar Jónsson Museum – Listasafn Einars Jónssonar

Kuvanveistäjä Einar Jónssonin (1874-1954) taidemuseo. Jónsson oli ensimmäinen islantilainen kuvanveistäjä ja hänen ateljeekodistaan tuli ensimmäinen julkinen taidegalleria vuonna 1923. Kuvanveistäjä suunnitteli itse rakennuksen ja sanotaankin, että rakennus on hänen suurin taideteoksensa. Museon sisäpihalla, johon on ilmainen sisäänpääsy, on esillä taiteilijan patsaita.

 

Kjarvalsstaðir – Reykjavik Art Museum

Maisemamaalari Jóhannes S. Kjarvalin (1885-1972) muistoksi perustettu Reykjavikin kaupungin taidemuseo. Pysyvä näyttely koostuu Kjarvalin teoksista, vierailevina näyttelyinä on pääasiassa modernia taidetta Islannista ja muualta maailmasta. Museossa järjestetään myös luentoja ja seminaareja.

 

Ásmundarsafn – Reykjavik Art Museum

Kuvanveistäjä Ásmundur Sveinssonin (1893-1982) taidemuseo. Välimerellisiä tyylejä heijastava rakennus on Sveinssonin itsensä vuosina 1942-1950 rakentama ateljeekoti, jossa on nähtävänä taiteilijan tuotantoa piirroksista massiivisiin veistoksiin. Rakennuksen pihalla, johon on ilmainen sisäänpääsy, on esillä taiteilijan teoksia.

 

Hafnarhus – Reykjavik Art Museum

Entinen lähes 100-vuotias satamavarasto on kunnostettu Reykjavikin Taidemuseon päärakennukseksi, jossa esitellään sekä islantilaista että kansainvälistä nykytaidetta. Museossa on esillä Islantilaisen, kansainvälisesti tunnetun, postmodernin piirrostaiteilija Erron näyttely.

 

Sigurjón Ólafsson Museum – Listasafn Sigurjóns Ólafssonar

Kuvanveistäjä Sigurjón Ólafssonin (1908-1982) taidemuseo esittelee taiteilijan 300 työtä vierailevien näyttelyiden ohella. Ólafsson oli monien materiaalien mestari. Hänen abstraktit työnsä syntyivät yhtä lailla puusta, metallista kuin kivestä.

 

Kansallisen kulttuurin museo

Culture House – Þjóðmennigarhúsið

Museon yli 100-vuotiasta rakennusta pidetään yhtenä Islannin kauneimmista. Kansallisen kulttuurin museo esittelee Islannin historiaa viikinkiajoista nykyaikaan. Esillä on yleensä myös lähes 1000 vuotta vanhoja käsikirjoituksia.

 

Islannin Kansallisgalleria

National Gallery of Iceland – Listasafn Íslands

Islannin kansallisgalleriassa on maan arvokkain kokoelma islantilaista taidetta 1800-1900 -luvuilta. Esillä on myös kansainvälisesti tunnettujen taiteilijoiden, kuten Pablo Picasson ja Edward Munchin taidetta. Rakennuskin on kiinnostava: jäävarastoksi tehty, tanssisalinakin palvellut. Neljä näyttelyhallia mahdollistavat myös kiertävien näyttelyiden ja luentojen pitämisen.

 

Valokuvataiteen museo

Reykjavik Museum of Photography – Ljósmyndasafn

Valokuvataiteen museo, joka tallentaa sekä ammattilaisten että amatöörien töitä 1860-luvulta nykyaikaan. Näyttely esittelee mielenkiintoisesti miten islantilainen kulttuuri ja yhteiskunta ovat muuttuneet ajan saatossa.

Vinkkejä ja lisätietoa