Tapahtumakalenteri

Tapahtumia ja nähtävää

Islannissa järjestetään vuoden ympäri monenlaisia juhlia: ainutlaatuisen islantilaisia juhlia sekä perinteisiä juhlia, joita vietetään hieman erilaisilla tavoilla. Osa juhlista periytyy muinaisesta islantilaisesta kalenterista, jossa ei ollut kuin kaksi vuodenaikaa – kesä ja talvi. Kristilliseen kalenteriin pohjautuvia juhlia vietetään hyvin maallisella tavalla. Kalenterissa on myös festivaaleja, musiikkia, taidetta, kulttuuria, designia, urheilu- ja ruokatapahtumia – tapahtumia jokaiseen makuun!

Lopputalvi: tammikuu–helmikuu

Tammikuu: Dark Music Days

Moderniin ja uuteen musiikkiin keskittyvä festivaali, jossa islantilaiset säveltäjät pääsevät esittämään teoksiaan. Tapahtumapaikkana on kongressi- ja konserttitalo Harpa Reykjavikin keskustassa.

Tammi-helmikuu: Thorrablót

Thorrablót-pitoja vietetään muinaisen islantilaisen kalenterin mukaan tammikuun puolivälistä helmikuun puoliväliin. Thorrablót-pidoissa nautitaan vähän erikoisempia islantilaisia perinneherkkuja, joita tarjotaan nykyisin myös ravintoloissa. Maista esimerkiksi kärvennettyä lampaan päätä, hapatettuja pässin kiveksiä tai hapanhaita. Ateria nautitaan iloisen islantilaisen musiikin ja virkistävien juomien kera.

Tammi-helmikuu: Reykjavik International Games

Monipuolinen noin kahdenkymmenen eri urheilulajin tapahtuma Laugardalurin urheilupuistossa ja sen ympäristössä. Tapahtumaan saapuu osallistujia kymmenistä eri maista. Ohjelmassa on myös urheilukonferenssi.

Tammi-helmikuu: Rainbow Reykjavik Winter Pride Festival

Tämän LGBTQ-festivaalin ohjelma on sekoitus luontoa, aktiviteetteja, kulttuuria, ruokaa, musiikkia ja yöelämää. Ohjelmaan sisältyy yleensä kylpemistä Sinisessä laguunissa, yhteinen juhlaillallinen ja sen jälkeinen vauhdikas illanvietto Reykjavikissa. Tapahtuman viimeisenä päivänä ohjelmassa on näyttävä paraati Reykjavikin pääkadulla.

Helmikuu: Reykjavik Winter Lights Festival

Festivaalia juhlitaan talven vähitellen väistyessä ja auringon palatessa pitkän pimeän kauden jälkeen. Festivaali ilmentää Reykjavikin monia kasvoja ja ohjelma on sekoitus taidetta, teollisuutta, ympäristöä, historiaa, urheilua ja kulttuuria. Festivaalin kaikki tapahtumat ovat ilmaisia.

Kevät: maalis-huhtikuu

1. maaliskuuta: Beer Day

Oluen myynti oli Islannissa kiellettyä 74 vuotta aina vuoteen 1989 asti. Maaliskuun 1. päivä on pyhitetty olutpäiväksi, ja tällöin oluen myynnin vapauttamista juhlitaan asiaan kuuluvin juhlamenoin.

Maaliskuu: Food & Fun

Kansainvälinen ruokakulttuuriin keskittyvä festivaali. Festivaaleille saapuvat ulkomaiset keittiömestarit suunnittelevat ja valmistavat yhdessä paikallisten kokkien ja ravintoloiden kanssa menun tuoreista islantilaisista raaka-aineista. Keittiömestarit kilpailevat pääpalkinnosta ja asiakkaat voivat festivaalien ajan nauttia ravintoloissa kilpailun tuloksista.

Maaliskuu: DesignMarch

Iceland Design Centren järjestämä tapahtuma, jossa esitellään laaja-alaisesti parasta islantilaista ja myös ulkomaalaista designia muodin, huonekalujen, arkkitehtuurin, ympäristön ja ruokatuotteiden aloilta. Festivaali aukeaa suunnittelijoiden DesignTalks -luennoilla.

Maaliskuu: Stockfish Film Festival Reykjavik

Uudistettu elokuvafestivaali, joka aiemmin oli nimeltään Reykjavik Film Festival. Festivaali tarkoituksena on antaa suurelle yleisölle mahdollisuus tutustua tuleviin kansainvälisiin taide-elokuviin sekä edistää islantilaisten ja kansainvälisten elokuvantekijöiden yhteistyötä.

Huhtikuuta: Ensimmäinen kesäpäivä – Sumardagurinn fyrsti

Ensimmäisen kesäpäivän juhlaa vietetään ensimmäisenä torstaina 18.4. jälkeen ja se on virallinen vapaapäivä. Yleensä sää ei ole silloin kovin kesäinen ja muistuttaa lähinnä suomalaista vappusäätä. Päivän ajankohta johtuu muinaisesta islantilaisesta kalenterista, jolloin oli vain kaksi vuodenaikaa – kesä ja talvi. Siitä huolimatta päivää vietetään paraatein, urheilutapahtumin ja monin viihde-esityksin.

Huhtikuu: Reykjavik Children’s Culture Festival

Alle 16-vuotiaille lapsille omistettu festivaali, joka keskittyy lasten esittämään taiteeseen. Festivaalin aikana järjestetään erilaisia lapsille suunnattuja tapahtumia, kuten sirkusta, tarinankerrontaa, musiikkia, elokuvia, kuvataidetta, nukketeatteria, tanssia ja teatteri-workshoppeja. Tapahtumaan osallistuvat niin lastentarhalaiset kuin vanhemmatkin lapset.

Huhtikuu: Reykjavik International Literary Festival

Yksi Euroopan tärkeimmistä kirjallisuuteen keskittyvistä festivaaleista järjestetään joka toinen vuosi. Ohjelma sisältää mielenkiintoista ja viihdyttävää ohjelmaa kirjallisuudesta kiinnostuneille. Festivaaleilla on vuosien varrella esiintynyt useita tunnettuja kirjailijoita, kuten Isabel Allende, Günter Grass, Kurt Vonnegut sekä historioitsijoita, filosofeja ja sarjakuvataiteilijoita. Tapaa kirjailijoita ja novelisteja, osallistu seminaareihin tai tanssi suosikkikirjailijasi kanssa Kirjallisuus Gaalassa. Tapahtumat ovat englanninkielisiä ja pääosin ilmaisia.

Huhtikuu: Pääsiäinen – Páskar

Pääsiäistä vietetään Islannissa perinteisin menoin. Monet kaupat ovat pääsiäisenä suljettu, mutta ravintolat ja näyttelyt ovat avoinna. Kulttuuritapahtumat kuten teatteriesitykset ja konsertit järjestetään normaalisti. Perinteinen islantilainen pääsiäissunnuntain ruoka on paistettu lampaan reisi, jota Islannissa on valmistettu jo yli 1000 vuotta. Ruoan jälkeen lapsille maistuu suklaamuna täytettynä islantilaisilla makeisilla. Kirkoissa järjestetään pääsiäisenä jumalanpalveluksia. Mene pitkäperjantaina kuuntelemaan esim. Bachin Matteus-passiota upeaan Hallgrimurin kirkkoon!

1. toukokuuta: Fyrsta Mai – Vappu

Kuten Suomessakin 1. toukokuuta on Islannissa työväenliikkeen juhla, jota Islannissa juhlii vain ammattiyhdistysliike. Juhlapäivän marssille voivat osallistua kaikki halukkaat. Vaikka päivä on virallinen vapaapäivä, ei se Islannissa ole yhtä merkittävä juhlapäivä kuin Suomessa.

Toukokuu: Reykjavik Metal Fest

Islannin merkittävin metallimusiikin festivaali. Festivaali aloitti päämääränään tuoda esiin Deathmetallia ja sen alagenrejä. Nykyisin tarjontaa on laajennettu muihinkin metallimusiikin tyyleihin, jotta festivaali tavoittaisi laajemman metallimusiikista kiinnostuneen yleisön.

Kesä: kesäkuu–elokuu

Kesäkuu: Festival of the Sea

Merifestivaalit pidetään kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Islannin pitkän kalastusperinteen kunniaksi. Festivaali sisältää lukuisia kulttuuritapahtumia, paraateja, taidetta, markkinoita, purjehduskilpailuja ja toimintaa lapsille. Tapahtuma on ilmainen.

Kesäkuu: Color Run

Värikäs ja iloinen juoksutapahtuma, jonka päätarkoitus ei ole tulla maaliin ensimmäisenä. Juoksijat lähtevät viiden kilometrin lenkille valkoisissa T-paidoissa ja jokaisen kilometrin kohdalla juoksijat saavat päälleen eri väristä pulveria. Maalin pulveripommien jälkeen on musiikkia, tanssia ja muuta viihdettä. Vastaavia juoksutapahtumia järjestetään sadoissa kaupungeissa ympäri maailmaa.

Kesäkuu: Viking Festival

Kesäkuun toisella viikolla vietetään Reykjavikin naapurikaupungissa, Hafnarfjördurissa, vuosittaista Viikinkifestivaalia. Festivaalille saapuu satoja viikingeiksi pukeutuneita islantilaisia ja vieraita ulkomailta. Tapahtumassa esitellään miten viikinkiaikoina elettiin, esitetään vauhdikkaita taistelunäytöksiä, lauletaan ja tanssitaan. Viikinkimarkkinoilla myydään miekkoja, nahkatuotteita, turkiksia, koruja ja upeasti kaiverrettuja juomasarvia. Tarjolla on myös perinteistä ruokaa kuten lammasta. Festivaalilla on ohjelmaa myös lapsille. Hafnarfjördurissa sijaitsee myös viikinkiteemainen Viking village, jossa on majoitusta ja upein kaiverruksin koristeltu viikinkiravintola Fjörukráin, jossa juhlat jatkuvat viikinkityyliin myöhään yöhön.

Kesäkuu: Reykjavik Arts Festival

Joka toinen vuosi järjestettävä Reykjavikin taidefestivaali tarjoaa laajan taidekattauksen Islannista ja useista eri maista. Modernia ja klassista taidetta on esillä Reykjavikin merkittävimmissä taidehalleissa ja monissa epätavallisissa tiloissa.

17. kesäkuuta: Islannin kansallispäivä – þjóðhátíðardagur

Islantilaiset juhlivat kansallispäiväänsä nuoren kansakunnan innolla. Juhlapäivä on virallinen vapaapäivä ja sen ohjelma on suunniteltu koko perheelle. Päivä alkaa kirkonkellojen soitolla jatkuen messulla Reykjavikin katedraalissa. Valtionjohto julistaa kansallispäivän juhlallisuudet alkaneeksi Islannin eduskunnan edessä sijaitsevalla Austurvöllur-aukiolla, josta lähtee liikkeelle näyttävä paraati. Päivä pitää sisällään värikästä katuteatteria, musiikkia, urheilunäytöksiä, sirkusesityksiä ja tanssia keskiyön auringon alla.

Kesäkuu: Secret Solstice Festival

Laaja kesäpäivänseisauksen musiikkifestivaali, joka tarjoilee lähes 150 esitystä. Festivaaleille saapuu tuhansia vieraita ulkomailta. Festivaali on nimetty yhdeksi maailman merkittävimmistä musiikkifestivaaleista kansainvälisissä musiikkilehdissä ja uutiskanavilla.

Heinäkuu: Reykjavik Fringe Festival

Tällä taidefestivaalilla voit nähdä kaikkea esittävää taidetta maan ja taivaan väliltä: teatteria, tanssia, sirkusta, komedia, performanssia, nukketeatteria, katuesityksiä ja eri lajien sekoituksia. Fringe tekee esityksille sen, minkä rockfestivaalit bändikeikoille – voit nähdä lyhyessä ajassa useita kiinnostavia ja uusia uria avaavia esityksiä.

Heinäkuu: LungA Art Festival

Festivaali esittelee taiteita ja kulttuuria tapahtumin, näyttelyin, workshopein ja luennoin. Festivaalia on kiitetty lämpimästä ilmapiiristä ja iloisesta tunnelmasta.

Elokuu: Myyntityöntekijöiden vapaa viikonloppu – Verslunarmannahelgi

Elokuun ensimmäinen maanantai on Islannissa vapaapäivä, jolloin useimmat kaupat ovat kiinni. Koska viikonloppuna on pitkä vapaa, suurin osa kaupunkilaisista suuntaa maaseudulle mökeille tai telttailemaan. Jos matkustat Islantiin juuri tänä viikonloppuna, osallistu esim. seuraavaan musiikkifestivaaliin.

Elokuu: Innipúkinn Music Festival

Jos haluat päästä sisään islantilaiseen indie-musiikkiin, lähde elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Innipúkk musiikkifestivaalille. Ohjelmaa on ulkoalueella, klubeissa ja ravintoloissa. Festivaalin yhteydessä järjestetään myös markkinat, joilla on live-esityksiä. Innipúkinn tarkoittaa kotikissaa eli henkilöä, joka viihtyy parhaiten kotonaan.

Elokuu: Reykjavik Pride

Islannin suurin vuosittainen tapahtuma on kuusipäiväinen LGBTQ-festivaali Reykjavik Pride. Festivaaliin saapuu matkailijoita ympäri maailmaa, ja se kokoaa yhteen jopa 100 000 juhlijaa. Paraatiin osallistuvien asuihin on käytetty runsaasti mielikuvitusta ja paljon luovuutta ja se näkyy. Festivaalin ohjelmaa sisältyy teatteria, taidetta, drag-showta ja loputtomasti juhlintaa!

Elokuu: Culture night – Menningarnótt

Kulttuurin yö muistuttaa Helsingissä vietettävää Taiteiden yötä ja on yksi vuoden suurimmista tapahtumista. Teatteria, musiikkia, taidetta, kabareeta ja kaikenlaista ohjelmaa esitetään ympäri kaupunkia kaduilla, aukioilla, puistoissa, gallerioissa, museoissa, baareissa – jopa reykjavikilaisten kotipihoilla. Ilta päättyy suureen ilotulitukseen satamassa, jonka jälkeen alkavat villit yömenot! Kaikki tapahtumat ovat ilmaisia.

Elokuu-syyskuu: Reykjavik Jazz Festival

Festivaali tarjoilee monentyylistä jazzia: modernia, avant-gardea, lattaria, gospelia ja big bandejä. Kuuntele islantilaisia ja suosittuja kansainvälisiä esiintyjiä.

Syksy: syys–lokakuu

Syyskuu: Extreme Chill Festival

Merkittävä kokeellisen musiikin ja esitystaiteen festivaali. Festivaalin päämääränä on tuoda yhteen islantilaisia ja ulkomaisia elektronisen musiikin ja sonic arts -esiintyjiä. Festivaalilla on Reykjavikissa useita tapahtumapaikkoja ja festivaalin aikana on myös useita pienempiä tapahtumia.

9. syyskuu-8. joulukuu: Imagine Peace Tower

Reykjavikin edustalla Videyn saarella sijaitsee John Lennonin muistomerkki, jonka on suunnitellut hänen vaimonsa taiteilija Yoko Ono. Rauhan torni sytytetään John Lennonin syntymäpäivänä 9.9. ja viimeisen kerran hänen kuolinpäivänään 8.12. Tänä aikana taivaan puhkaisee joka ilta kirkas valopylväs.

Alkutalvi: marras–helmikuu

Marraskuu: Iceland Airwaves

Yksi maailman maineikkaimmista musiikkifestivaaleista. Kuuntele kuumimpia bändejä Islannista, Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta upeilla estradeilla. Festivaali on Islannin suurin musiikin juhla, jo suosionsa huipulla oleville ja läpimurtoa tekeville artisteille. Festivaaliin osallistujat saavat nauttia musiikista ja ainutlaatuisesta tunnelmasta poikkeuksellisissa paikoissa: pienissä levykaupoissa, taidemuseoissa, baareissa ja kirkoissa. Iceland Airwaves on hyvä syy tulla Islantiin!

24.-26. joulukuuta: Joulu – Jól

Joulua vietetään hyvin samaan tapaan kuin Suomessa; jouluaattona ruokaillaan perheen kesken, aattoiltana ruoan jälkeen avataan lahjat, Tapaninpäivänä saatetaan lähteä kylään. Joulun pyhinä monet kaupat ja näyttelyt on suljettu. Joulun aika alkaa, kun kaupungin julkisiin joulukuusiin sytytetään valot. Kaupat, ostoskeskukset ja kaupungin tilat on koristeltu näyttävin jouluvaloin ja -koristein. Reykjavikin kaupungintaloon lapset rakentavat kierrätysmateriaalista joulumetsän, jossa saattavat myös vilahtaa joku kolmestatoista ilkikurisesta islantilaisesta joulutontusta.

Suur-Reykjavikissa on kolme joulutoria, joilla järjestetään jouluista ohjelmaa, lauletaan joululauluja, myydään islantilaisia käsitöitä, designia ja ruokatuotteita – unohtamatta kuumia joulujuomia. Islantilainen sana Jólabókaflóð on kaikille islantilaisille tuttu ja se tarkoittaa joulukirjojen tulvaa. Islantilaiset kun antavat yleensä joululahjaksi kirjoja. Matkailijalle sopii tuliaiseksi esim. kirja islantilaisista joulutontuista. Nauti kauniisti koristelluista kaduista ja laulavista joulutontuista. Maista islantilaisen joulupöydän antimia: savulammasta, kylmäsavulohta, kiirunaa, silliä ja poroa.

31. joulukuuta: New Year’s Eve Run

Vuoden viimeisen päivän mukava juoksutapahtuma. Kymmenen kilometrin juoksun lisäksi järjestetään myös kolmen kilometrin hupijuoksu, johon monet pukeutuvat erikoisesti. Lähtöpaikkana on kongressi- ja kokouskeskus Harpa.

31. joulukuuta: Uusivuosi – Gamlársdagur

Useimmat islantilaiset nauttivat uudenvuoden illallisen perheen parissa, mutta uuttavuotta vietetään myös ravintoloissa. Illallisen jälkeen lähdetään naapureiden kanssa kaupungille katsomaan kokkoja. Tämän jälkeen kadut tyhjenevät, koska kaikki menevät koteihin katsomaan TV:stä perinteistä islantilaista uudenvuoden komediaa. Keskiyöllä ihaillaan yksityisten henkilöiden järjestämiä erittäin näyttäviä ilotulituksia. Islantilaiseen tapaan juhlat jatkuvat aamuun asti.

Vinkkejä ja lisätietoa