Nähtävyydet

 • 1. Kultainen Kolmio, 2. Gullfoss ja Geysir, 3. Thingvellir

  Kultainen Kolmio käsittää Islannin maailmankuulut luonnonihmeet: Geysirin kuumien lähteiden alueen, Gullfossin vesiputouksen ja Thingvellirin kansallispuiston. Islannin tunnetuin vesiputous on Gullfoss eli kultainen vesiputous. Se on ylimmältä osaltaan 32 metriä korkea. Langjökull-jäätiköltä lähtevän Hvita-joen vesi putoaa 70 metriä syvään ja 2,5 kilometriä pitkään kanjoniin. Geysirin alue on noin 10 kilometrin päässä putouksilta. Alueen erikoinen luonnonilmiö johtuu lähes 400-asteisesta pohjavedestä. Alueella voi hämmästellä lukuisia kuumia lähteitä ja Islannin aktiivisinta geysiriä, Strokkuria, joka suihkuttaa kuumaa vettä korkealle ilmaan 5-10 minuutin välein. Thingvellir on kaunis kansallispuisto, jossa Islannin yleiskäräjät eli Allting, kokoontui ensimmäistä kertaa jo vuonna 930. Thingvellirin alue sijaitsee hautavajoamassa Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa.

 • 4. Sininen laguuni ja Reykjanesin niemimaa

  Sininen laguuni sijaitsee Reykjanesin niemimaalla keskellä autiota laavakenttää, lähellä Keflavikin kansainvälistä lentoasemaa. Uinti laguunin mineraalipitoisessa vedessä, rosoisten laavalohkareiden keskellä, on elämys. Laguunin vesi on noin 35-asteista, turkoosinsinistä ja läpinäkymätöntä. Veden väri tulee erilaisista mineraaleista, kvartsista ja levistä ja se on terveellistä iholle. Vesi laguuniin johdetaan syvältä maan uumenista. Sininen laguuni on auki ympäri vuoden. Palvelurakennuksessa on ravintola ja kahvila. Lahjatavarakaupasta voi ostaa tuliaisiksi mm. laadukkaita Sinisen laguunin ihonhoitotuotteita.

 • 5. Thorsmörk

  Thorsmörkin luonnonsuojelualue sijaitsee Etelä-Islannissa kolmen jäätikön välissä. Ajo alueen vaikeakulkuisia teitä pitkin sekä jäätikköjokien ylittäminen tarjoavat unohtumattomia kokemuksia. Thorsmörkistä löytyy myös lukuisia kapeiden koivumetsikköjen peittämien laaksojen, jylhien vuorten ja mahtavien jäätikkömaisemien värittämiä patikointireittejä. Emme suosittele Thorsmörkiin menoa ilman paikallista asiantuntijaa, sillä tiet vaativat maastoauton, ja jokien ylitykset ovat vaativia. Reykjavikista Thorsmörkiin ajaa kesäaikana myös reittibusseja.

 • 6. Landmannalaugar

  Tulivuorenpurkausten ja mannerjään aikaansaama Landmannalaugar on oikea luonnon helmi. Se sijaitsee Islannin ylängöllä, alueella, jonka uskotaan olevan Euroopan suurin erämaa. Landmannalaugarissa on kauniita ja värikkäitä vuorimaisemia, mustaa laavaa ja kuumia lähteitä. Kuumien lähteiden lämmittämässä joessa voi kokea rentouttavia hetkiä.

 • 7. Jökulsarlon-jäätikkölaguuni

  Euroopan suurimman Vatnajökull-jäätikön eteläpuolella sijaitsevan Jökulsarlon-jäätikkölaguunin maisemat ovat kuin suoraan satukirjasta. Laguunin upeisiin maisemiin ja yli tuhat vuotta vanhaan jäähän voi tutustua lähemmin veneretkellä. Laguunin vesissä kelluvat pienet jäävuoret ja jäätiköstä irronneet lohkareet ovat kaunis näky.

 • 8. Myvatn-järvi

  Pohjois-Islannin tunnetuin nähtävyys on Myvatn-järvi ympäristöineen. Runsaan linnuston ja kasvillisuuden lisäksi alueella on paljon erikoisia luonnonihmeitä, kuten Skutustadirin valekraatterit, Namaskardin rikinkeltaiset kukkulat, kiehuvat mutalammikot ja Kraflan aavemainen, vulkaaninen alue. Upeat ja karut erämaamaisemat yhdistyvät rehevään vehreään kasvillisuuteen.

 • 9. Dettifoss ja Jökulsargljufur

  Euroopan mahtavin vesiputous, hevosenkengän muotoinen Dettifoss, sijaitsee Pohjois-Islannissa Jökulsargljufurin kansallispuistossa. Kansallispuisto tarjoaa useita vaellusreittejä, joiden varrella voi ihailla vaikuttavien kivimuodostelmien, vuorien ja vuosituhansien ajan virranneen Jökulsa-joen värittämiä upeita maisemia.

 • 10. Eyjafjallajökull-tulivuori

  Keväällä 2010 purkautui Eyjafjallajökull-jäätikön alla sijaitseva Eyjafjallajökull-tulivuori sulkien koko Euroopan ilmatilan. Raivoisa purkaus syöksi tuhkaa viikkojen ajan kilometrien korkeuteen. Purkauksen tuhka haittasi tulivuoren läheisyydessä Etelä-Islannissa asuneiden elämää.

 • 11. Vestmannasaaret

  Vestmannasaaret ovat Islannin etelärannikolla sijaitseva tuliperäinen saariryhmä, johon kuuluu toistakymmentä saarta. Kallioinen rannikko tarjoaa suojaisan pesimisalueen tuhansille merilinnuille. Vestmannasaarten suurimmalla saarella, Heimaeylla, voi vieläkin nähdä jälkiä vuonna 1973 tapahtuneesta voimakkaasta tulivuorenpurkauksesta, joka peitti osan kaupunkia. Saari tarjoaa golfturistillekin erikoisen kokemuksen: Heimaeyn golfkentän yksi väylä kulkee sammuneen tulivuoren kraatterissa.

 • 12. Snaefellsnes

  Snaefellsnes on niemimaa Borgarfjördurin länsipuolella Länsi-Islannissa. Aluetta hallitsee jäätikön peittämä tulivuori Snaefellsjökull, joka kohoaa 1450 metrin korkeuteen. Tulivuori on Jules Vernen teoksen ”Matka maan keskipisteeseen” tapahtumapaikka. Snaefellsnesissa saa nauttia mustista hiekkarannoista, merilintujen kansoittamista kallioista, vuorista ja tulivuoren kraattereista, upeista järvistä ja joista, herttaisista kalastajakylistä ja jäätiköstä.

 • 13. Länsivuonot

  Jylhää loistoa ja karua kauneutta. Islannin Länsivuonot ovat harvaanasuttua seutua ja yksi Euroopan parhaiten säilyneistä erämaista. Upea rannikko on yllättävän vehreä ja sen vuonomaisemat Islannin kauneimpia. Alueelta löytyy Euroopan kolme suurinta lintukalliota, ihastuttavia luonnonpuistoja ja hyviä aktiviteettimahdollisuuksia.

 • 14. Skaftafellsin luonnonpuisto

  Euroopan suurimman jäätikön Vatnajökullin reunalla sijaitseva Skaftafell on metsien ja soiden peittämä ihastuttava alue. Luonnonpuistosta löytyy hienoja vaellusreittejä upeine näkymineen jäätiköille, joille, vuorille ja laajoille hiekkatasangoille. Vatnajökull hallitsee näkymää horisontissa. Jäätiköllä sijaitsee Islannin korkein vuori, Hvannadalshnjukur, joka on 2110 metriä korkea.

 • 15. Askja

  Askja on yksi Islannin kauneimmista ja karuimmista nähtävyyksistä. Laajalle alueelle levittäytynyt kerrostulivuori ja sitä ympäröivä alue koostuu mustista laavakentistä ja valoa hohkaavista kivistä. Alueella on koulutettu astronautteja ensimmäiselle kuulennolle. Vuonna 1875 tapahtuneen tulivuorenpurkauksen seurauksena alueelle syntyi Islannin syvin järvi. Sen vieressä sijaitsee kuuluisa kraatteri Viti, jota usein kutsutaan myös ”helvetiksi”. Kylpeminen Vitin lämpimässä rikkipitoisessa vedessä on surrealistinen kokemus. Huom! Askjalle voi matkustaa vain nelivetoajoneuvolla.

  Milloin kannattaa matkustaa: kesäkuukausien aikana, autolla kesä-elokuussa (riippuen tieolosuhteista).

  Etäisyys Reykjavikista: alue sijaitsee n. 350 km Reykjavikista, jos matkustat Landmannalaugarin kautta. Akureyri-Myvatnin kautta matkaa kertyy n. 700 km.

Vinkkejä ja lisätietoa