Käytännön infoa

Islanti on Pohjoismaa omine erityispiirteineen. Se on Euroopan toiseksi suurin saari ja sijaitsee Pohjois-Atlantilla, aivan pohjoisen napapiirin eteläpuolella. Koska Islanti on geologisesti nuori ja muotoutuu edelleen, saarella on toimivia tulivuoria. Geotermisillä alueilla kuumat lähteet kiehuvat, mutalammikot pulputtavat ja geysir purkautuu säännöllisesti.

Islanti on puuton, muutamia istutettuja metsikköjä lukuun ottamatta. Saaren keskiosassa on autiota ylänköä, laavakenttiä ja jäätiköitä, joista Vatnajökull (8 400 km2) on Euroopan suurin. Asutus seuraa rannikkoa ja keskittyy pääkaupunkiseudulle, jossa yli puolet islantilaisista asuu. Saaren kiertävä kehätie yhdistää taajamat toisiinsa. Saagojen saari on myös satujen saari. Islantilaisia pidetään muita eurooppalaisia taikauskoisempina, sillä haltijoilla ja maahisilla uskotaan olevan sormensa pelissä kaikessa, mikä vähänkään poikkeaa normaalista.

 

Sijainti: Pohjois-Atlantilla, hieman napapiirin eteläpuolella
Lähinaapurit: Norja (970 km), Grönlanti (290 km), Färsaaret (430 km) ja Skotlanti (800 km)
Etäisyys: linnuntietä Helsingistä Reykjavikiin noin 2500 km
Pinta-ala: 103 000 km2 (noin 1/3 Suomen pinta-alasta), jäätiköitä 10 400 km2
Asukkaita: n. 360 000, pääkaupunkiseudulla n. 230 000
Kieli: islanti, useimmat ymmärtävät englantia ja ruotsia
Uskonto: n. 80 % evankelisluterilaisia, n. 5 % muinaiseen aasa-uskontoon kuuluvia, loput muita uskontoja edustavia ja kirkkoon kuulumattomia
Raha: Islannin kruunu (ISK)
Valtiomuoto: tasavalta, presidentti Gudni Thorlacius Jóhannesson
Lämpötila: vaihdellen kesällä +5 – +25 astetta ja talvella –2 – +5 astetta
Aika: kun Suomessa on kesäaika, Islannissa kello on 3 tuntia Suomen aikaa jäljessä, mutta Suomen ollessa talviajassa, ero on 2 tuntia
Sähkövirta: 220 V eli sama kuin Suomessa. Pistorasiat ovat samanlaisia kuin Suomessa

Valuutta

Islannissa on käytössä Islannin kruunu, ISK. Islannin taloudessa tapahtuneiden muutosten vuoksi valuuttakurssi saattaa vaihdella suurestikin. Tarkista valuuttakurssi ennen matkalle lähtöä Islannin keskuspankin sivuilta: www.sedlabanki.is
Yleisimmät kansainväliset luottokortit, debit-kortit ja Visa Electron käyvät Islannissa maksuvälineenä lähes joka paikassa. Tämän vuoksi käteistä ei kannata vaihtaa paljoa.

Islannin kruunuja vaihdetaan Suomessa rajoitetusti ja vaihtokurssi saattaa olla huono. Islannin kruunuja voi vaihtaa heti maahan saavuttua lentoaseman pankissa ja Reykjavikin pankeissa arkipäivisin toimistoaikaan. Suosittelemme vaihtamaan valuuttaa vain pankeissa, ei rahanvaihtopisteissä. Kätevintä ja yleensä edullisinta on kuitenkin nostaa Islannin kruunuja pankkiautomaateista, joita Reykjavikista löytyy useita. Islannin kruunut voit vaihtaa takaisin euroiksi Keflavikin lentoasemalla turvatarkastuksen jälkeen sijaitsevassa pankissa.

 

Hintataso ja juomaraha

Hintataso Islannissa on Suomea korkeampi. Esimerkkejä ravintolahinnoista: pizza alk. 20 €, lounasannos alk. 25 €, illallinen alk. 60 €/3-ruokalajia, virvoitusjuoma n. 4 €, olut alk. 10 €, lasi viiniä alk. 13 €, viinipullo alk. 50 €.

Juomarahakulttuuri on hyvin samanlainen kuin Suomessa. Hyvästä palvelusta esim. ruokaravintolassa voi laskun loppusumman pyöristää seuraavaan tasasummaan. Käytäntö ei kuitenkaan ole kovin yleinen.

 

Alennukset varttuneemmille

Varttuneemmille Reykjavik tarjoaa ilmaisia sisäänpääsyjä ja alennuksia pääsymaksuista. Esimerkiksi 67-vuotta täyttäneet pääsevät Reykjavikin ulkoilmauimaloihin ilmaiseksi ja Islannin kansallismuseo sekä Kansallisen kulttuurin museo tarjoavat 50 % alennuksen sisäänpääsymaksusta.

 

Passi ja viisumi

Passia ja viisumia ei Islantiin matkustavalta vaadita. Suomen kansalaisille riittää poliisin myöntämä henkilökortti (ID-kortti) tai passi. Matkustajan tulee hyvissä ajoin ennen matkaa tarkistaa passinsa/henkilökorttinsa voimassaolo ja kunto, ja tarvittaessa hankkia uusi.

Ajokortti, ilman matkustusoikeutta myönnetty henkilökortti, ulkomaalaiselle myönnetty henkilökortti, väliaikainen henkilökortti ja ilman huoltajien suostumusta myönnetty alaikäisen henkilökortti eivät käy matkustusasiakirjana. Matkanjärjestäjä ei palauta matkan hintaa, jos matka peruuntuu tai keskeytyy matkustusasiakirjojen puuttumisen tai virheellisyyden vuoksi. Muiden kuin Suomen kansalaisten tulee itse tarkistaa passi- ja viisumimääräykset Islannin suurlähetystöstä hyvissä ajoin ennen matkaa.

 

Matkavakuutus ja Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Matkustajan on itse huolehdittava siitä vakuutusturvasta, jonka katsoo mm. mahdollisten peruutuskulujen kattamiseksi tai matkalla sairastumisen varalta matkustaja- ja matkatavaravakuutusten muodossa tarvitsevansa. Lisäksi matkustajavakuutus yleensä korvaa myös välttämättömän sairaankuljetuksen kotimaahan. Todiste matkavakuutuksesta tulee olla matkalla mukana.
Suosittelemme Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista. Kortin voi tilata maksutta: www.kela.fi. Kortin haltijalla on Islannissa oikeus saada välttämätöntä sairaanhoitoa äkillisen sairauden hoitoon samaan hintaan kuin kohdemaan väestöllä.

 

Islannin juhlapyhät

Kirkolliset juhlapyhät ovat samat kuin Suomessa (joulu, pääsiäinen jne.) ja alkuperäisillä paikoillaan kirkollisen kalenterin mukaan. Näinä juhlapyhinä, Islannin Kansallispäivänä 17.6. ja elokuun ensimmäisenä maanantaina, joka on perinteisesti Islannissa vapaapäivä, useimmat kaupat ovat kiinni. Katso kaikki pyhäpäivät tästä.

 

Puhelut

Islannista Suomeen soitettaessa valitaan ”+” tai 00 ja 358 ja Suomen paikkakuntakohtainen suuntanumero ilman ensimmäistä nollaa (Helsinki = 9, Turku = 2 jne.) ja haluttu puhelinnumero. Suomalaiset matkapuhelimet toimivat melkein koko maassa erämaa-alueita lukuun ottamatta. Soitettaessa Islannissa islantilaiseen numeroon ei suuntanumeroita tarvita. Matkapuhelimen käyttö ajon aikana, ilman hands-freetä, on Islannissa kielletty. Suomesta Islantiin soitettaessa valitaan ”+” tai 00 ja 354 ja haluttu puhelinnumero.

 

Vesijohtovesi

Islannissa kylmä vesijohtovesi on puhdasta lähdevettä ja turvallista juoda. Vesijohdoista tuleva kuuma vesi on mineraalipitoista ja saattaa sen vuoksi tuoksua hieman erikoiselta. Sitä on kuitenkin täysin turvallista käyttää.

 

Paikallisliikenne ja taksit

Keltaiset Reykjavikin liikennelaitoksen (Straetó BS) bussit hoitavat kaupungin paikallisliikenteen. Kertamaksullisissa lipuissa on vaihto-oikeus 45 min. Pyydä kuljettajalta vaihtolippu (=skipti). Varaa maksuksi tasaraha, sillä kuljettaja ei anna vaihtorahaa eikä hyväksy luottokorttia. Voit myös ostaa bussilipun mobiilisovelluksella. Bussilippujen hinnat vuonna 2020 (sitoumuksetta): aikuiset 480 ISK, 6-18 -vuotiaat ja 67 vuotta täyttäneet 240 ISK. Yötaksa 960 ISK. Alle 6-vuotiaat matkustavat veloituksetta. Jos suunnittelet paikallisliikenteen käyttöä, tarkista hinnat. Katso hinnat, aikataulut ja mobiilisovellus täältä.

Taksin saa parhaiten puhelimitse (hotellin vastaanotto auttaa tarvittaessa) tai ”lennosta”. Vapaan auton tuulilasissa lukee valaistuna ”Laus”. Taksin voi maksaa käteisellä tai luottokortilla.

 

Uimalat ja ulkoilualueet

Kuumien lähteiden vedellä lämmitettävät maauimalat ovat reykjavikilaisille kaikki kaikessa. Reykjavikista löytyy neljä maauimalaa ja yksi uimahalli. Suosituin maauimala Laugardalslaug Sundlaugavegurilla sijaitsee noin kaksi kilometriä keskustasta. Se on avoinna arkisin klo 6.30-22.00 ja viikonloppuisin klo 8.00-22.00.

Katso aukioloajat tästä ja hinnat tästä.

Laugardalurin laakso on Reykjavikin ulkoilu- ja urheilualue. Siellä on mm. kaupungin suurin maauimala, jalkapalloareena, jää- ja urheiluhalli sekä kaupungin kasvitieteellinen puutarha, jossa voi kesällä tutustua mm. kaikkiin Islannin luonnonvaraisiin kasveihin.
Lapsille erityisen mieluisa paikka on ympäri vuoden avoinna oleva Family park and Zoo -perhepuisto. Puiston kotieläintarhassa voi tutustua lähes kaikkiin islantilaisiin koti- ja villieläimiin. Kesällä perhepuistossa on pienemmille lapsille suunnattu huvipuisto laitteineen. Katso aukioloajat ja hinnat.

 

Sää

Islannin ilmasto on merellinen. Sää saattaa vaihdella yllättävästi lämpimän auringonpaisteen, jäätävän sateen ja myrskyn välillä. Päivälämpötila keväällä ja syksyllä on noin +5 – +10, kesällä noin +10 – +15 ja talvella 0 – –5 asteen tienoilla. Ajankohtaiset tiedot Islannin säästä löydät osoitteesta www.vedur.is.

 

Suositeltava vaatetus

Suosittelemme ottamaan mukaan tukevapohjaiset jalkineet ja lämpimät ulkovaatteet, jotka sietävät vaihtelevaa ja tuulista säätä. Villapaita, päähine ja käsineet saattavat olla kesälläkin tarpeen, samoin lämpimät alusvaatteet ja sadevaatteet. Tuulen takia sateenvarjoa ei suositella. Vaelluskengät ovat kätevät kaupunkien ulkopuolella liikuttaessa. Iltaravintoloihin pukeudutaan Islannissa yleensä hieman paremmin.

 

Majoittuminen

Majoituspaikkaan saavuttuasi ilmoittaudu vastaanottoon ja täytä sisäänkirjoittautumislomake. Hotellin vastaanottovirkailija saattaa vaatia luottokorttitietoja minibaari-, puhelin- ym. kulujen maksun varmistamiseksi. Mikäli hotellihuoneessa ilmenee puutteita, kuten vuotava wc, palanut lamppu tai wc-paperi on loppu, ilmoita siitä heti hotellin henkilökunnalle. Näin toimien puutteet korjaantuvat mahdollisimman pian.
Joissakin hotelleissa on minibaari. Jos käytät minibaaria, maksa minibaarilaskusi ennen kotiin lähtöä hotellin vastaanottoon. Hotelleissa voi maksuttomien TV-kanavien lisäksi olla myös maksullisia TV-kanavia. Ne on yleensä merkitty TV:n kaukosäätimeen nimellä Pay-TV (maksu-TV). Hotellihuoneesta löydät lisätietoa. Maksa veloitukset vastaanottoon ennen kotiin lähtöäsi.

Jos paluulentosi lähtee aikaisin aamulla, ja haluat varhaisaamiaisen ennen lentokentälle lähtöä, tulee sinun ilmoittaa siitä vastaanottoon jo edellisenä iltana. Ennen varsinaista aamiaisaikaa tarjottava varhaisaamiainen on normaalia aamiaista kevyempi (yleensä kahvi/tee, voisarvi ja tuoremehu).

 

Lentokenttäkuljetukset

Keflavíkin lentoaseman ja Reykjavikin bussiterminaalin välillä liikennöi Flybus-reittibussi aina koneiden saapuessa ja lähtiessä. Bussit eivät aja kaikkien Reykjavikin hotellien eteen. Joillekin keskustan hotelleille on määritelty pysäkit, joihin bussi jättää matkustajat.

Islantiin saavuttaessa: Jos olet ostanut Flybys PLUS -kuljetuksen, saat lentoasemalla bussiin astuessasi kupongin, jonka väri määrittelee mihin bussiin sinun tulee siirtyä, kun bussi saapuu Reykjavikin BSI-bussiasemalle. Tämä bussi ajaa hotelliisi tai sen lähelle määritellylle pysäkille. Matkustajan tulee itse siirtää matkatavarat bussista toiseen.

Jos et ole ennen Islantiin saapumista ostanut lippua lentokenttäbussiin, voit ostaa sen vielä terminaalissa Reykjavik Excursionin myyntipisteestä. Huomioithan, että myyntipisteessä voi olla ruuhkaa ja et välttämättä ehdi ensimmäisenä lähtevään bussikuljetukseen.
Islannista lähdettäessä: Jos olet ostanut Flybus PLUS -paluukuljetuksen, pyydä hotellin vastaanottoa lähtöä edeltävänä päivänä tilaamaan noutokuljetus lentokenttäbussille. Suosittelemme lähtemään lentoasemalle viimeistään kolme tuntia ennen koneen lähtöaikaa. Hotellista nouto alkaa noin 30 min ennen lentokenttäbussin lähtöaikaa. Lue lisää.

Ulkomaanlentojen lähtöselvitys Keflavikin lentoasemalla tulee tehdä viimeistään 45 minuuttia ennen lentolippuun merkittyä lennon lähtöaikaa. Jonojen välttämiseksi suosittelemme saapumista lentoasemalle noin 2 tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Kotimaan lennoilla (Reykjavik) lähtöselvitys tulee tehdä viimeistään 45 minuuttia ennen lennon lähtöaikaa.

 

Auton vuokraus

Europcarin autonvuokrauksen hintaan sisältyy rajoittamattomat kilometrit, TW-varkausvakuutus, PAI-henkilövakuutus ja normaali CDW (Collision Damage Waiver) -vakuutus. SCDW (Super Collision Damage Waiver) -vakuutus ja SADW (Sand and Ash Damage Waiver) -tuhka- ja hiekkavakuutus ovat saatavilla lisämaksusta. Lisäksi on saatavana vakuutuspaketteja, joilla omavastuu voidaan laskea jopa nollaan. Vakuutukset eivät korvaa mm. jokien poikkiajon ja irtokivien aiheuttamia vahinkoja pellille, tuulilasille, ajovaloille ja renkaille. Katso tarkemmat tiedot autonvuokraukseen täältä.

Henkilövahinkojen osalta suosittelemme kattavaa matkavakuutusta.

Jos auto noudetaan lentoasemalta tai jätetään lentoasemalle, veloitetaan lentokenttämaksu. Lisäkuljettajista veloitetaan lisämaksu per kuljettaja. Auton vuokraamisen edellytyksenä on vähintään yhden vuoden voimassaollut ajokortti, 20 vuoden ikä ja voimassaoleva luottokortti (Visa, Eurocard, Diners tai Mastercard) kuljettajan nimellä. Luottokorttia ei veloiteta, kun auto palautetaan vahingoittumattomana ja kaikki lisämaksut on maksettu. Autoa ei vuokrata kuljettajalle, jolla ei ole luottokorttia.

Auto luovutetaan asiakkaalle ja palautetaan autonvuokraamolle tankattuna. Europcarin lentoaseman toimisto sijaitsee saapuvien lentojen puolella heti tullitarkastuksen jälkeen. Toimisto on avoinna saapuvien ja lähtevien lentojen yhteydessä. Vuokra-autoa ei toimiteta hotelliin Reykjavikissa. Autovuokraamo noutaa auton vuokraajan Reykjavikin hotellista autonvuokraamon kaupunkitoimistoon (matkaa noin 5 km) edellyttäen, että näin on sovittu autoa varattaessa. Auto tulee palauttaa toimiston aukioloaikana samaan paikkaan. Autovuokraamon Reykjavikin kaupunkitoimisto sijaitsee osoitteessa: Skeifan 9, Reykjavik.

 

Ratsastus Islannissa

Islanninhevonen on elänyt vuosisatoja eristyksessä ja on siksi äärimmäisen pöpöherkkä. Tämän vuoksi ratsastusturisti ei saa tuoda maahan juuri mitään varusteita. Muille hevosille harmiton, mantereelta tullut pikkunuha voi tarttuessaan johtaa useiden islanninhevosten menehtymiseen.
Islantiin ei saa tuoda käytettyjä ratsastusvarusteita, kuten ratsastushanskoja, nahkachapsejä, satuloita, suitsia, turparemmejä, ratsupiiskoja ja satulahuopia. Jos ostaa uudet hanskat matkalle, tulee hintalaput olla kiinni hanskoissa ennen käyttöönottoa. Useimmilta talleilta saa kypärän lisäksi lainaan myös hanskat.

Islantiin saa tuoda muita ratsastusvaatteita ja -kenkiä/saappaita, jos ne on pesty pesukoneessa vähintään 40 asteessa tai kuivapesussa ennen Islantiin saapumista. Jos em. pesu ei ole mahdollista, pese vaatteet käsin siten, että kaikki irtolika lähtee, anna kuivua ja desinfioi 1 %:n Virkon S-liuoksella tai anna eläinlääkärin tehdä se. Varastoi varusteet sen jälkeen vähintään viisi päivää ennen niiden vientiä Islantiin.
Tulli ei vaadi virallista kirjallista todistusta desinfioinnista, mutta ota mukaan lista, jossa luetellaan mitä ratsastusvälineitä/vaatteita on mukana ja milloin asianmukainen desinfiointi/pesu on tehty.

Lue Islannin elintarvike- ja eläinturvallisuusviraston ohjeet.

 

Ostokset

Reykjavikin tärkeimmät kauppakadut kaupungin keskustassa ovat Austurstræti, Bankastræti, Hafnarstræti, Laugavegur ja Skólavördustígur. Liikkeet ovat yleensä avoinna ma-pe 9.00-18.00, monet myös lauantaisin ja jotkut sunnuntaisin. Suosituimpia tuliaisia ovat Islannissa valmistetut tuotteet, kuten villapaidat ja -hatut, makeiset, keramiikka, kalannahasta ja hopeasta tehdyt korut sekä taide. Islantilaisia tuotteita saa tärkeimpien ostoskatujen varsilla olevista liikkeistä.

Reykjavikissa on kaksi suurta ostoskeskusta, Kringlan ja Smaralind. Kringlan sijaitsee muutaman minuutin ajomatkan päässä Reykjavikin keskustasta. Sen 150 myymälää levittäytyvät kolmeen kerrokseen. Lisäksi Kringlanissa on ravintoloita, kahviloita, kirjasto ja elokuvateatteri. Smaralind sijaitsee Kópavogurin esikaupunkialueella 7 km Reykjavikin keskustasta. Smararlindissa on 90 myymälää, ravintoloita, kahviloita, elokuvateatteri ja kuntosali. Keskustasta pääsee ostoskeskuksiin paikallisliikenteen busseilla sekä takseilla.

 

Tax free

Islannissa suomalaiset voivat ostaa verovapaita tuotteita. Tax free -palautusjärjestelmässä mukana olevissa liikkeissä on sinipunavalkoinen Tax free -tarra. Mikäli kertaostokset (kaikki ostokset yhteensä) samasta liikkeestä ylittävät 6 000 ISK (noin 45 €), liikkeestä saa pyydettäessä Tax Refund -kuitin arvonlisäveron palauttamiseksi. Kuitti tulee olla myyjän allekirjoittama ja kuitissa tai kuitin mukana tulee olla alkuperäinen ostokuitti. Palautettava määrä on noin 15 % ostosten hinnasta.

Vero palautetaan Tax Refund -kuittia vastaan Keflavikin lentoasemalla, kun käyttämättömät ostokset ovat maasta lähtevän matkustajan mukana. Täytä Tax Refund -kuitit jo ennen kentälle menoa. Tax Refund -piste sijaitsee lähtöselvityshallissa noin 100 metriä lähtöselvitysautomaateista eteenpäin käveltäessä. Mene Tax Refund -pisteeseen ennen matkatavaroiden jättämistä lähtöselvitykseen/Fast Bag Drop Off -pisteeseen. Yli 100 000 Islannin kruunun (noin 750 €) ostokset tulee leimauttaa tullissa ennen Tax Refund -pisteeseen menoa.

Lisätietoa:

Tietoa Tax Freesta Islannin tullin verkkosivuilta

Keflavikin lentokentän palvelut

 

Tulli

Koska Islanti ei kuulu EU-alueeseen, saa maahan tuoda alkoholia ja tupakkaa vain rajoitetut määrät. Suurin sallittu juomien alkoholipitoisuus on 50 %. Joissakin tuotteissa kuten elintarvikkeissa, kasveissa ja lääkkeissä on tuontirajoituksia. Nuuskan ja useiden liha- ja maitotuotteiden tuonti maahan on kokonaan kiellettyä. Eläinten maahantuonti on rajoitettua – muun muassa koirat ja kissat joutuvat saapuessaan kuukauden karanteeniin.
Keflavíkin lentoasemalla myös maahan saapuvat matkustajat voivat tehdä verovapaita ostoksia. Myymälä sijaitsee rullaportaiden alapäässä, samassa tasossa matkatavaroiden luovutuksen kanssa. Tarkista sallitut tuontimäärät myymälän henkilökunnalta tai nettisivuilta: https://www.dutyfree.is/en.

Lisätietoa Islannin tullin internet-sivuilta

Lisätietoa Suomen tullin internet-sivuilta

Lisätietoa eläinten maahantuonnista

 

Rokotukset

Islantiin matkustavilta ei vaadita mitään rokotuksia. Tarkista kuitenkin perusrokotusten voimassaolo ennen matkaa. Lisätietoja rokotuksista saa kotipaikkakunnan terveyskeskuksesta ja rokotepoliklinikoilta sekä sivuilta www.rokote.fi.

 

Matkatavarat

Lentolippuun saattaa sisältyä ruumaan menevä matkatavara. Tarkista lentolipustasi sisältyykö ruumaan menevä matkatavara sinun matkasi hintaan.
Ruumaan menevä matkatavara: Icelandairin ja Finnairin lennoilla turistiluokassa yksi laukku, joka saa painaa enintään 23 kg ja jonka ulkomittojen summa (korkeus + pituus + leveys) saa olla enintään 158 cm. Rajoituksia suuremmasta laukusta voidaan veloittaa lisämaksu. Yksittäinen matkalaukku ei saa painaa yli 32 kg.

Käsimatkatavara: sallittu määrä on yksi laukku, jonka ulkomitat ovat Icelandairilla enintään 55 x 40 x 20 cm ja Finnairilla enintään 56 x 45 x 25 cm. Koko- ja painorajoituksia suuremmat laukut voidaan joutua sijoittamaan ruumaan ja veloittamaan niistä lisämaksu.
Henkilökohtainen laukku: lisäksi sallitaan yksi henkilökohtainen laukku (käsilaukku/tietokonelaukku/reppu), jonka ulkomitat ovat enintään 40 x 30 x 15 cm.

Finnairilla käsimatkatavara ja henkilökohtainen laukku saavat painaa yhteensä 8 kg. Icelandairilla enimmäispaino on käsimatkatavaralla 10 kg ja henkilökohtaisella laukulla 2 kg.

Huomioithan, että myös lentoasemalta tehtävien ostosten paino sisällytetään käsimatkatavaran määrään.
Koska matkatavaramääräykset saattavat muuttua, tarkista määräykset lentoyhtiön sivuilta aina ennen matkalle lähtöäsi.
Jos matkalla on koneenvaihto, huomioithan, että matkatavarat on lähtöselvitettävä perille saakka jo lähtölentoasemalla, jos se on mahdollista. Mainitse asiasta lähtöselvitysvirkailijalle ja näytä hänelle kaikki lentolippusi.

Kaikissa matkatavaroissa tulee ulkopuolella olla matkustajan nimi ja osoite. Suosittelemme laittamaan matkustajan nimen ja osoitteen myös matkatavaran sisäpuolelle.

Mikäli käytät tiettyä lääkettä, varaa sitä mukaan riittävä määrä koko matkan ajaksi. Lääkkeet on aina pakattava käsimatkatavaroihin alkuperäispakkauksissa matkustajan nimellä varustettuna ja lääkärin kirjoittama lääkemääräys on hyvä olla mukana.

 

Turvatarkastus

Lentoasemalla jokainen matkustaja joutuu kansainvälisten määräysten mukaiseen turvatarkastukseen. Käsimatkatavaroissa ei saa olla teräviä esineitä, kuten veitsiä, kynsisaksia tai -viiloja, pinsettejä eikä viinipullonavaajia. Yhden tupakansytyttimen ja tulitikkuaskin saa kuljettaa vain taskussa – ei käsi- eikä ruumaan menevissä matkatavaroissa. Varavirtalähteet eli power bankit ja akut saa pakata ainoastaan käsimatkatavaroihin. Huomioithan, että vain määrätyn tehoisen varavirtalähteen saa ottaa matkalle mukaan.

Myös matkustamoon vietävissä nesteissä on rajoituksia. Nesteet, kuten hammastahnat, ripsivärit, huulirasvat, ihovoiteet, hajuvedet ja juomat saa kuljettaa enintään 100 ml kokoisissa pakkauksissa ja kaikkien nesteiden tulee mahtua yhden litran kokoiseen läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan muovipussiin, joita saa turvatarkastuksesta. Muovipussi tulee esittää erikseen turvatarkastuksessa.

Lisätietoa: www.trafi.fi ja www.finavia.fi

Jos matkustat Suomeen Tukholman, Oslon tai Kööpenhamina kautta, tulee Tax free -alueelta ostetut nesteet, kuten juomat ja hajuvedet, pyytää kassalla sinetöityyn muovipussiin, ja ne tulee esittää erikseen jatkolennon turvatarkastuksessa.

 

Suomen suurlähetystö Reykjavikissa ja Ulkoministeriön hätänumero

Suomen suurlähetystön osoite Reykjavikissa: Túngata 30. Puh. 510 0100. Vierailuaika ma-pe 9.00-12.00.
Hätätapauksissa ota yhteyttä 24/7 Ulkoministeriön päivystykseen, puh. +358 9 1605 555.

www.um.fi

 

Lisää tietoa Islannista löydät muun muassa seuraavista www-osoitteista:
www.visiticeland.com
www.visitreykjavik.is
www.whatson.is
www.bluelagoon.com
www.grapevine.is

Vinkkejä ja lisätietoa