Hyvä tietää – arktiset risteilyt

Arktisilla risteilyillä seilataan maailman eristyneimmillä alueilla. Lue, mitä sinun tulee tietää ennen risteilylle lähtöä!

Kaikissa hyteissä on oma puhelin ja listaus puhelinnumeroista laivan sisäisiä puheluja varten. Jos haluat soittaa laivalta, voit ostaa puhelinkortin vastaanottotiskiltä. Laivan kannella 4 vastaanottotilassa on internet -kahvila, jossa voit maksua vastaan ostaa internet-yhteyden. Hyteissä ja sviiteissä ei ole internet -yhteyttä. Emme takaa aluksen puhelin ja internet –yhteyksien toimivutta kaikilla alueilla purjehdittaessa.

 

MS FRAM
Puhelin : +47 514 06 440
Sähköposti : fram@hurtigruten.com

 

MS MIDNATSOL
Puhelin : +47 994 87 277
Sähköposti : midnatsol@hurtigruten.com

 

MS NORDSTJERNEN
Puhelin: +47 46 93 55 68
Sähköposti: reception@msnordstjernen.com

 

MS SPITSBERGEN
Puhelin: +47 97 49 10 00
Sähköposti: reception@sb.hurtigruten.com

Lippujen mukana toimitamme teille englanninkielisen opaskirjasen arktisesta risteilystä, jossa kerrotaan kohteesta, retkistä sekä käytännön tietoja.

Laivalla saa nauttia ainoastaan laivan ravintolasta tai baarista ostettua alkoholia, Maihinnousupaikoista ostetut alkoholituotteet tulee jättää laivan säilytykseen, josta ne voi lunastaa matkan viimeisenä päivänä. Oluen ja viinin ostoikäraja on 18 vuotta, väkevien alkoholijuomien 20 vuotta.

Turvallisuussyistä emme valitettavasti voi sallia alle 5-vuotiaiden lasten osallistumista Antarktiksen matkoille. Muilla matkoillamme ei ole ikärajoituksia. Kapteeni arvioi tapauskohtaisesti eri retkien olosuhteet ja turvallisuuden alle 12-vuotiaiden lasten osallistumiseen.

ISPS-säännösten kirjoittatumismenettelyn mukaisesti jaamme matkustajillemme risteilykortin laivaan saapumisen yhteydessä. Pyydämme kaikkia vieraitamme ottamaan tämän kortin mukaansa aina alukselta poistuttaessa kaikissa satamissa ja retkien yhteydessä. Kortti toimii samalla kulunvalvontajärjestelmänä, josta henkilökunta saa tiedon laivassa olevista ja maihinnousevista henkilöistä. Kortti toimii myös hyttiavaimena ja se aktivoidaan maksukortiksi laivalla. Risteilykortti onkin ainoa tapa maksaa laivalla käytetyistä palveluista. Risteilykorttitilin voi aktivoida laivassa seuraavilla luottokorteilla: Visa, MasterCard. Käyttäessäsi luottokorttia laivalla, tiliäsi veloitetaan Norjan kruunuissa. Käteisellä maksettaessa sovelletaan Hurtigrutenin asettamaa kiinteää vaihtokurssia. Matkan päättymistä edeltävänä päivänä ostot lasketaan yhteen ja laskutetaan tililtäsi. Ostoista saat maksukuitin hyttiisi. Laivalla ei voi nostaa käteistä tai vaihtaa valuuttaa.

YLI IAATO:n suositusten ja Hurtigrutenin omien sääntöjen mukaan kaikilla Antarktikselle (Etelämantereelle) tai Atlantin yli suuntautuville risteilyille osallistuvilla matkustajilla tulee olla mukanaan lääkärin täyttämä ja allekirjoittama Selvitys terveydentilasta –lomake todisteena, että he ovat riittävän hyvässä kunnossa pystyäkseen osallistumaan tämän tyyppiselle matkalle. Lähetämme lomakkeen sinulle hyvissä ajoin ennen lähtöpäivää. Lomake tulee täyttää ohjeiden mukaan ja tullessasi laivaan sinun on luovutettava se henkilökohtaisesti laivan lääkärille. Lomakkeen puuttuessa sinulta voidaan kieltää laivaanpääsy.

Mikäli noudatat erikoisruokavaliota, esim. sokeriton, gluteiiniton tai kasvisruokavalio, pyydämme sinua ilmoittamaan asiasta joko suoraan meille tai matkatoimistolle mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kokkimme tekevät parhaansa valmistaessan aterioita ruokavaliotasi noudattaen.

MS Fram: Vaihtovirta 220V.

MS Midnatsol: Vaihtovirta 220V.

MS Nordstjernen: Vaihtovirta 220.

Matkan aikana laivallamme järjestetään useita luentoja monista mielenkiintoisista aiheista liittyen matkakohteidemme biologiaan, historiaan ja maantieteeseen. Kokeneet luennoitsijat ovat alansa asiantuntijoita, ja vastaavat mielellään kysymyksiin. Luento-ohjelma ilmoitetaan päivittäin laivaohjelman yhteydessä. Jos sinulla on kysymyksiä, älä epäröi ottaa yhteyttä tutkimusretkiryhmäämme.

Laivalla on sekä hissi että liikuntarajoitteisille vieraillemme tarkoitettuja hyttejä MS Nordstjerneniä lukuunottamatta. Vaikeasti liikuntarajoitteisilla tai henkilöillä, jotka tarvitsevat avustajan, on oltava matkaseuralainen.

Etelämantereen matkoilla charterlennot maan sisällä sisältyvät risteilyn hintaan. Menolento lähtee yleensä aikaisin aamulla ja paluulento saapuu ltapäivällä. Lentoyhtiö vahvistaa tarkat lentoajat vain muutama päivä ennen lähtöä. Lentoaikataulut ja boarding passin saat Hurtigrutenin infotiskiltä kohdekaupungin hotellista. Suosittelemme varaamaan yhden yön majoituksen matkan päätteeksi. Mikäli aiot lentää Suomeen saman päivän aikana, katso että lentosi lähtee klo 20:00 jälkeen. Risteilykeskus ja Hurtigruten ei ole vastuussa mikäli et ehdi varaamallesi paluulennolle samana päivänä.

Voit varata etukäteen maissa tehtäviä retkiä. Retkien tiedot ilmoitetaan etukäteen, jos ne ovat käytettävissä. Muussa tapauksessa niistä kerrotaan laivalla. Mikäli mahdollista, retket kannattaa varata etukäteen, sillä laivalla myydään ainoastaan jäljelle jääneitä paikkoja. Laivalla varatut matkat maksetaan Norjan kruunuissa ja hinta voi vaihdella vaihtokurssin mukaan. Retkiä ei voi kuitenkaan varata enää etukäteen neljä viikkoa ennen lähtöä. Retket ja niiden sisältö riippuvat osallistujien vähimmäis- ja enimmäismääristä sekä säästä ja paikanpäällä vallitsevista olosuhteista.

Laivalla pääosassa ovat rentoutuminen ja löytöretkeily eikä kaupallinen viihde. Se saa jäädä tavanomaisille risteilyille. Tavoitteenamme on päästä lähemmäksi ainutlaatuista ympäristöä ja jakaa kokemuksia muiden matkustajien kanssa. Iltaisin voidaan joskus järjestää musiikkiohjelmaa. Laivassa on pieni kirjasto. Se on matkustajien käytettävissä maksutta. Voit lainata myös lautapelejä ja palapelejä. Voisiko olla parempaa paikkaa kuntoilla kuin kuntosalimme, josta avautuu merinäköala? MS Framista löytyy hyvin varusteltu ja nykyaikainen kuntosali, mukava sauna ja ulkona sijaitseva poreallas.

Laiva täyttää kaikki turvallisuusvaatimukset ja se on luokiteltu purjehtimaan napa-alueiden haastavilla vesillä. Laivaan saapuessa matkustajille kerrotaan turvallisuusmääräyksistä sekä turvallisuusvarusteiden käytöstä ja sijainnista. On erittäin tärkeää, että tutustut laivan turvallisuussuunnitelmaan, joka löytyy kaikkien hyttien oven sisäpuollta.

Näiden vankkatekoisten veneiden avulla tehdään tutkimusretkiä merellä ja noustaan turvallisesti maihin paikoissa, joihin muutoin emme pääsisi. Veneisiin nouseminen vaatii jonkin verran ketteryyttä, mutta muutoin niillä on huoletonta liikkua. Miehistö näyttää, mitä on tehtävä. Kun noudatat ohjeita, muutaman päivän kuluttua näillä veneillä liikkuminen sujuu kuin itsestään.

Noudata tutkimusretkijohtajan ja/tai miehistön antamia ohjeita. Retkillä käytetään erityisiä pelastusliivejä, jotka jaetaan ennen lähtöä. Käytät pelastusliiviäsi koko matkan ajan, joten varmistathan etukäteen, että se on sopivan kokoinen ja että se on mukanasi kaikilla retkillä. Matkustajien tulee osallistua matkan alussa järjestettävään tiedotustilaisuuteen, jonka aikana käymme läpi turvallisuusohjeet.

Saat ilmaisen Explorer -takin saavuttuasi laivaan. Pukeutuminen laivalla on vapaamuotoista. Huolimatta siitä, että osa matkustajista voi pukeutua illalliselle erikseen, pukeutumistyyli laivalla on kuitenkin ennemminkin vapaamuotoinen kuin virallinen. Sää kohteissa voi vaihdella matkan aikana tai jopa saman päivän aikana. Suosittelemme tästä syystä kerrospukeutumista helppoa lämpötilanvaihteluihin, tuuleen ja sateisiin varautumista varten. Kaikille matkoille kannattaa pakata mukaan hengittäviä vaatteita sekä sateen- ja tuulenkestäviä vaatteita. Lämmin hattu, käsineet ja lämmin vaatetus ovat hyödyllisiä ja talvella mukaan kannattaa ottaa myös lämpökerrasto. Maan ollessa jäässä kunnon kengät ovat ehdoton varuste rannikolla tehtävillä retkillä. Mukaan kannattaa ottaa UV-suojalla varustetut aurinkolasit myös talvella, sillä lumesta ja jäästä heijastuva auringonvalo voi olla haitallista suojaamattomille silmille.

Tutustu tarkemmin varustelistaan!

Laivalla on vuokraamo, josta voit vuokrata kumisaappaita maihinnousuja varten, kävelysauvoja ja lämpöpukuja. Kumisaappaat ovat koko risteilyn ajan käytössäsi ja ne säilytetään laivan kannella. Etelämantereelle mentäessä kumisaappaat ovat pakolliset.

Aluksella on englantia puhuva lääkäri ja sairaanhoitaja sekä pieni kenttäsairaala, josta löytyy tarvittaessa välineet ja lääkkeet ensiapua ja hätätapauksia varten. Vakavissa tapauksissa otamme yhteyttä lähimpään sairaalaan. Lääkärin vastaanotto ja lääkkeet veloitetaan matkustajalta: lääkärinpalkkio on noin 285 Norjan kruunua. Muista ottaa mukaasi riittävästi lääkkeitä myös odottamattomia viivästyksiä varten. Suosittelemme lääkkeiden säilyttämistä käsimatkatavaroissa ja niiden sisältöä ja käyttöä koskevien merkintöjen paikkansapitävyyden tarkistamista. Mikäli olet riippuvainen elintärkeästä lääkityksestä, kannattaa sinun kertoa siitä aluksen lääkärille heti matkan alussa. Sairastuminen laivassa voi johtaa karanteeniin; sinun tulee noudattaa aluksen lääkärin ja kapteenin määräyksiä. Kaikilla vieraillamme on oltava voimassaoleva matka-/terveysvakuutus.

Kaikki jätteet säilytetään laivassa, kunnes ne voidaan viedä maihin käsiteltäviksi. Emme koskaan heitä jätteitä mereen ja pyydämme sinuakin huolehtimaan roskistasi retkillämme maissa. Käytäthän asutuilla alueilla roskapönttöjä. Kunnioita sanontaa: ”Jätä vain jalanjälkiä, ota vain kuvia.”

Vieraat voivat käyttää matkapuhelimiaan laivalla matkapuhelinoperaattorisi hinnaston mukaisesti. Kuuluvuusalue riippuu myös operaattoristasi. Otathan etukäteen selvää, onko puhelinliittymäsi yhteensopiva laivamme MCP-satelliittijärjestelmän kanssa. MS Nordstjernenin kahvilassa toimii internet vain laivan ollessa Longyearbyenin ja Barentsburgin satamissa.

Sviittien hintaan sisältyy hieman ylimääräistä: tervetuliaislahja, ruokajuomat lounaalla ja päivällisellä, karahvillinen jäähdytettyä puhdistettua vettä, virvokkeita, olutta ja viiniä laseittain sekä pidennetty uloskirjautumisaika. Sviitissä odottaa vedenkeitin, kahvia, teetä, makeutusainetta ja kahvikermaa. Minibaarissa on rajoitettu valikoima, jonka täydentämisestä veloitetaan. MS Midnatsolilla on oma check-in alue kannella 5, jossa tarjoillaan sviitin varanneille lasi kuohuviiniä matkan alussa.

Varmista, että sinulla on voimassaoleva passi. Passin tulee olla voimassa vielä yli kuusi kuukautta palattuasi kotimaahan. Selvitä matkakohtaisista lisätiedoista tarve viisumille. Laivaan kirjautumisen yhteydessä miehistö kerää matkustajien passit ja säilyttää ne koko matkan ajan tulli- ja passikontrolleja varten. Saat passisi takaisin matkan päätyttyä. Muistathan ottaa mukaan myös kopion passistasi.

Voit jättää lähtevän postin vastaanottitiskille pientä palvelu- ja postimerkkimaksua vastaan. Lähetämme postin eteenpäin mahdollisuuksien mukaan satamavierailuiden aikana. Varauduthan siihen, että postin saapuminen vastaanottajalle voi kestää pitkään. Hurtigruten ei ole vastuussa matkalla kadonneesta postista.

Laivan myymälässä on tarjolla rajallinen valikoima lämpimiä vaatteita, paikallisia matkamuistoja, käsitöitä ja postikortteja. Lisäksi myynnissä on saippuaa, hammastahnaa ja muita hygieniatuotteita.

Ateriat tarjotaan ennaltasovituun aikaan ruokasalissa. Tarjoamme monipuolisen aamiaisen ja kattavan lounaan seisovasta pöydästä. Päivällinen tarjotaan joko seisovasta pöydästä, ruokalistan mukaisesti tai suoraan grillistä. Ruokalistan ateriat ilmoitetaan päiväohjelmassa. Ravintolapäällikkömme jakaa istumapaikat ennen laivaan saapumista. Pöytänumeroa ja aterioita koskevaa lisätietoa löydät hytistäsi. Ole ystävällinen ja ilmoita meille tai matkatoimistollesi, jos sinulla on istumajärjestystä koskevia erikoistoivomuksia. Olutta, viiniä ja virvoitusjuomia myydään ravintolassa lounaan ja päivällisen aikana.

Hytit siivotaan päivittäin. Valitettavasti hytteihin ei tarjoilla aterioita tai juomia.

Tupakointi on sallittu vain laivan ulkokannella. Ole ystävällinen – älä tupakoi sisällä hyteissä. Kunnioita ympäristöä käyttämällä tuhkakuppeja, älä heitä tupakantumppeja mereen.

Laivojen ulkoalueet ovat tilavat. Voit nauttia näkymästä laivan keulasta tai peräosasta, sillä kansilla on laaja katselualue. Niillä on mukava istua alas, rentoutua ja katsella maailman lipuvan ohi.

Lääkkeitä merisairauteen on saatavissa vastaanottotiskiltä. Mikäli olet taipuvainen matkapahoinvointiin, suosittelemme varaamaan omat lääkkeet mukaan. Laivalta voit myös ostaa matkapahoinvointia ehkäiseviä rannekkeita.

Monet vieraistamme haluavat antaa erityisen kiitoksen laivan miehistölle. Juomarahan antaminen henkilökunnallemme on kuitenkin vapaa-ehtoista. Suosittelemme suuntaa-antavaksi juomarahan määräksi noin 80 Norjan kruunua päivässä matkustajaa kohden. Antamasi juomarahan määrästä riippumatta pyydämme sinua täyttämään hytistäsi löytyvän palautelomakkeen ja luovuttamaan sen purserille kaksi päivää ennen risteilyn päättymistä. Vapaaehtoinen juomaraha veloitetaan matkatililtäsi.

Tarkista rokotussuositukset lähimmältä terveysasemaltasi hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.

Laivan vesi on juomakelpoista, mutta suosittelemme silti pullotetun veden ostamista.

Matkustajat voivat käyttää pesulapalveluja lisämaksusta. Pesulassamme ei ole mahdollisuutta kemialliseen pesuun.

Kaikkien matkustajiemme tulee osallistua tervetulotapaamiseen ennen laivan lähtöä. Tapaamisessa käydään läpi matkakohtaista turvallisuusohjeistusta.

Hurtigruten ASA pidättää oikeuden muuttaa matka- ja päiväohjelmaa ja/tai peruuttaa retkiä, mikäli sää- , jää- tai meriolosuhteet tai muut odottamattomat tapahtumat niin vaativat.