Reykjavik-opas


Täällä voit lukea lisää Reykjavikista matkailukohteena, sekä saada apua ja vinkkejä matkan suunnitteluun. Oppaaseemme on kerätty tietoja Reykjavikin nähtävyyksistä, aktiviteeteistä sekä pääkaupungista.

Islanti-opas


Täältä löydät tietoa, miten suunnitella täydellinen Islannin matka. Miten matkustaa ympäri maata ja miten majoittua? Oppaastamme löydät myös tietoa Islannin eri alueista ja nähtävyyksistä.

Käytännön info


Islanti on Pohjoismaa omine erityispiirteineen. Se on Euroopan toiseksi suurin saari (103 000 km2) ja sijaitsee Pohjois-Atlantilla, aivan pohjoisen napapiirin eteläpuolella. Koska Islanti on geolog

Käytännön infoa

Islanti on Pohjoismaa omine erityispiirteineen. Se on Euroopan toiseksi suurin saari (103 000 km2) ja sijaitsee Pohjois-Atlantilla, aivan pohjoisen napapiirin eteläpuolella. Koska Islanti on geologisesti nuori ja muotoutuu edelleen, saarella on paljon toimivia tulivuoria. Geysirit suihkuavat säännöllisesti ja kiehuvat mutalammikot pulputtavat geotermisillä alueilla jatkuvasti.

 

Islanti on puuton, muutamia istutettuja metsikköjä lukuun ottamatta. Saaren keskiosassa on autiota ylänköä, laavakenttiä ja jäätiköitä, joista Vatnajökull (8 400 km2) on Euroopan suurin. Asutus (n. 328 000 as.) seuraa rannikkoa ja keskittyy pääkaupunkiseudulle, jossa yli puolet islantilaisista asuu. Saaren kiertävä kehätie yhdistää taajamat toisiinsa. Saagojen saari on myös satujen saari. Islantilaisia pidetään muita eurooppalaisia taikauskoisempina, sillä haltioilla ja maahisilla uskotaan olevan sormensa pelissä kaikessa, mikä vähänkään poikkeaa normaalista.

 

Sijainti: Pohjois-Atlantilla, hieman napapiirin eteläpuolella

Lähinaapurit: Norja (970 km), Grönlanti (290 km), Färsaaret (430 km) ja Skotlanti (800 km)

Etäisyys: linnuntietä Helsingistä Reykjavikiin noin 2500 km

Pinta-ala: 103 000 km2 (n. 1/3 Suomen pinta-alasta). Jäätiköitä n. 12 000 km2.

Asukkaita: n. 328 000, pääkaupungin Reykjavikin alueella n. 210 000

Kieli: Islanti. Monet ymmärtävät englantia ja ruotsia.

Uskonto: n. 70 % evankelisluterilaisia, n. 6 % luterilaisia vapaakirkkoon kuuluvia, loput muita uskontoja edustavia ja kirkkoon kuulumattomia

Raha: Islannin kruunu (ISK).

Valtiomuoto: tasavalta, presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson

Lämpötila: vaihdellen kesällä +5 - +25 astetta ja talvella –2 - +5 astetta.

Aika: Kun Suomessa on kesäaika, Islannissa kello on 3 tuntia Suomen aikaa jäljessä, mutta Suomen ollessa talviajassa 2 tuntia.

Sähkövirta: 220 V eli sama kuin Suomessa. Pistorasiat ovat samanlaisia kuin Suomessa.

 

Valuutta

Islannissa on käytössä Islannin kruunu, ISK. Islannin taloudessa tapahtuneiden muutosten vuoksi valuuttakurssi saattaa vaihdella suurestikin. Tarkista valuuttakurssi ennen matkalle lähtöä Islannin keskuspankin sivuilta. Tätä kirjoitettaessa Islannin kruunuja vaihdetaan Suomessa rajoitetusti. Islannin kruunuja voit vaihtaa heti maahan saavuttuasi lentoaseman pankissa tai Reykjavikin pankeissa. Euroilla voi Islannissa maksaa joissakin paikoissa, mutta vaihtorahat saat Islannin kruunuina. Vaihda Islannin kruunuja esim. bussilippuja, sisäänpääsymaksuja ja taksia sekä ruokakauppoja varten. Debit- ja luottokortit sekä Visa Electron käyvät maksuvälineeksi lähes joka paikassa.

 

Hintataso Islannissa on tällähetkellä Suomea korkeampi. Esimerkkejä kahviloiden, baarien ja ravintoloiden hinnoista: kahvi 4-6 €, kahvileipä 4-6 €, virvoitusjuoma 4-5 €, olut 8-11 €, pizza 13-20 €, lounas 12-20 €, illallinen 60-90 €  ja pullo viiniä alk. 45 €. Juomarahoja ei yleensä anneta. Hyvästä palvelusta esim. ruokaravintolassa voi laskun loppusumman kuitenkin pyöristää seuraavaan tasasummaan.

 

Passi ja viisumi

Passia ja viisumia ei vaadita. Suomen kansalaisille riittää virallinen henkilötodistus (ID-kortti tai passi). Ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus. Muiden kuin Suomen kansalaisten täytyy itse tarkistaa passi- ja viisumimääräykset Islannin suurlähetystöstä hyvissä ajoin ennen matkaa.

 

Matkalla on hyvä olla mukana Eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka voi tilata Kelalta veloituksetta. Kortin haltijalla on Islannissa oikeus saada välttämätöntä sairaanhoitoa äkillisen sairauden hoitoon samaan hintaan kuin kohdemaan väestöllä. Lisätietoa: www.kela.fi

 

Suosittelemme matkavakuutuksen ja riittävän peruutusturvan hankkimista jo matkaa varattaessa, sillä matkavakuutuksen ottamalla voi saada korvausta mm. matkan peruuntumisesta ja matkalla sairastumisesta aiheutuviin kuluihin.

 

Pankit, postit ja juhlapyhät

Euroja ja muuta valuuttaa voi vaihtaa Islannissa pankeissa arkipäivinä ma-pe klo 9.00-16.00.  Suosittelemme rahanvaihtoa vain pankeissa, ei rahanvaihtopisteissä.

 

Postitoimistot ovat avoinna arkipäivisin ma-pe klo 9.00-18.00. Katso postin sivuilta hinnat

 

Kirkolliset juhlapyhät ovat samat kuin Suomessa (joulu, pääsiäinen jne.) ja alkuperäisillä paikoillaan kirkollisen kalenterin mukaan. Silloin useimmat kaupat ovat kiinni. Itsenäisyyspäivää 1.12. juhlivat vain opiskelijat. Katso kaikki pyhäpäivät tästä

 

Puhelut

Islannista Suomeen soitettaessa valitaan numerosarja 00358 + Suomen paikkakuntakohtainen suuntanumero ilman ensimmäistä nollaa (Helsinki = 9, Turku = 2 jne.) + haluttu puhelinnumero. Puhelut hotellihuoneesta ovat kioskeista soitettuja kalliimpia. Suomalaiset GSM-puhelimet toimivat melkein koko maassa erämaa-alueita lukuun ottamatta. Soitettaessa Islannissa suomalaisella käsipuhelimella Islantiin ei suuntanumeroita tarvita. Käsipuhelimen käyttö ajon aikana, ilman hands-freetä, on Islannissa kielletty. Suomesta Islantiin soitettaessa valitaan 00 tai oman operaattorisi ulkomaan suuntanumero + 354 + haluttu puhelinnumero.

 

Vesijohtovesi

Islannissa kylmä vesijohtovesi on puhdasta lähdevettä. Vesijohdoista tuleva kuuma vesi on mineraalipitoista ja saattaa sen vuoksi tuoksua hieman erikoiselta. Se on kuitenkin täysin turvallista käyttää.

 

Paikallisliikenne ja taksit

Keltaiset Reykjavikin liikennelaitoksen (SVR) bussit hoitavat kaupungin paikallisliikenteen. Kertamaksullisissa lipuissa on vaihto-oikeus 45 min. Pyydä kuljettajalta vaihtolippu (=skipti). Varaa maksuksi tasaraha, sillä kuljettaja ei anna vaihtorahaa. Tutustu bussiaikatauluihin ja hintoihin tästä

 

Taksin saa parhaiten puhelimitse (hotellin vastaanotto auttaa tarvittaessa) tai "lennosta". Vapaan auton tuulilasissa lukee valaistuna Laus. Seuraavat asemat ovat auki vuorokauden ympäri: Hreyfill-Bæjarleiðir ja B.S.R.

 

Uimalat ja ulkoilualueet

Kuumien lähteiden vedellä lämmitettävät maauimalat ovat reykjavikilaisille kaikki kaikessa. Reykjavikista löytyy kolme tällaista uimalaa ja yksi sisäuimala. Suosituin uimala on Laugardalslaug Sundlaugavegurilla (bussi 5). Se on avoinna kuten muutkin Reykjavikin uimalat, arkisin klo 6.30-22.00, viikonloppuisin klo 8.00-22.00. Katso hinnat tästä

 

Laugardalurin laakso on Reykjavikin ulkoilu- ja urheilualue. Siellä on mm. kaupungin suurin maauimala, kaksi jalkapallokenttää, jäähalli ja urheiluhalli sekä kotieläintarha, perhepuisto ja kaupungin puutarha. Kotieläintarhassa voi tutustua kaikkiin islantilaisiin kotieläimiin ja kaupungin kasvitieteellisessä puutarhassa mm. kaikkiin Islannin luonnonvaraisiin kasveihin. Perhepuiston ja kotieläintarhan aukioloajat ja hinnasto

 

Sää

Islannin ilmasto on merellinen. Sää saattaa vaihdella yllättävästi lämpimän auringonpaisteen, jäätävän sateen ja myrskyn välillä. Päivälämpötila keväällä ja syksyllä on noin +5 - +10, kesällä noin +10 - +15 ja talvella 0 - –5 asteen tienoilla. Ajankohtaiset tiedot Islannin säästä löydät Internetistä osoitteesta: www.vedur.is.

 

Suosittelemme ottamaan mukaan tukevapohjaiset jalkineet ja lämpimät ulkovaatteet, jotka sietävät vaihtelevaa ja tuulista säätä. Villapaita, päähine ja käsineet saattavat olla kesälläkin tarpeen, samoin lämpimät alusvaatteet ja sadevaatteet. Tuulen takia sateenvarjoa ei suositella. Vaelluskengät ovat kätevät kaupunkien ulkopuolella liikuttaessa.

 

Majoittuminen

Majoituspaikkaan saavuttuasi ilmoittaudu vastaanottoon ja täytä sisäänkirjoittautumislomake. Hotellin vastaanottovirkailija saattaa vaatia luottokorttitietoja minibaari-, puhelin- ym. kulujen maksun varmistamiseksi. Mikäli hotellihuoneessa ilmenee puutteita, kuten vuotava wc, palanut lamppu tai wc-paperi on loppu, ilmoita siitä heti hotellin henkilökunnalle. Näin toimien puutteet korjaantuvat mahdollisimman pian.

 

Joissakin hotelleissa on minibaari. Jos käytät minibaaria, maksa minibaarilaskusi ennen kotiin lähtöä hotellin vastaanottoon. Monessa hotellissa on maksuttomien tv-kanavien lisäksi myös maksullisia tv-kanavia. Ne on yleensä merkitty tv:n kaukosäätimeen nimellä Pay-tv (maksu-tv). Hotellihuoneesta löydät lisätietoa. Maksa maksu-tv:n veloitukset vastaanottoon ennen kotiin lähtöäsi. 

 

Kun paluulentosi lähtee aikaisin aamulla, ja haluat varhaisaamiaisen ennen lentokentälle menoa, tulee sinun ilmoittaa siitä vastaanottovirkailijalle jo edellisenä iltana. Ennen varsinaista aamiaisaikaa tarjottava varhaisaamiainen on normaalia aamiaista kevyempi (kahvi ja croisantti).

 

Lentokenttäkuljetukset

Keflavíkin lentoaseman ja Reykjavikin lentoterminaalin välillä liikennöi reittibussi FlyBus aina koneiden saapuessa ja lähtiessä. Jos asut pienemmässä hotellissa tai majatalossa, kysy bussinkuljettajalta ajaako hän majapaikkaasi. Ellei aja, kuljetuksesta Reykjavikin lentobussiasemalta majapaikkaasi on huolehdittava itse.

 

Paluukuljetus: Jos lentokenttäbussi liikennöi majapaikkaasi, ilmoita lähtöä edeltävänä päivänä lentosi lähtöaika hotellin vastaanottoon. Hotellin henkilökunta tilaa lentokenttäbussin seuraavaksi päiväksi. Jos lentokenttäbussi ei liikennöi majoituspaikkaasi, mene Reykjavikin bussiasemalle esim. taksilla. Paluukuljetus Reykjavikin bussiterminaalista lentoasemalle lähtee reilu 2 tuntia ennen koneen lähtöaikaa. Tarkista hotellin vastaanotosta bussin lähtöaika. Lue lisää FlyBus

 

Ulkomaanlentojen lentoasemalla Keflavikissa tulee olla viimeistään tuntia ennen lentolippuun merkittyä lennon lähtöaikaa. Jonojen välttämiseksi suosittelemme saapumista Keflavikin lentoasemalle n. 2 tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Kotimaan lentojen lentoasemalle (Reykjavik) tulee saapua viimeistään 40 minuuttia ennen lennon lähtöaikaa.

 


Auton vuokraus

Europcarin autonvuokrauksen hintaan sisältyy rajoittamattomat kilometrit, TW-varkausvakuutus, PAI-henkilövakuutus ja normaali CDW-vakuutus. SuperCDW-vakuutus ja SADW-tuhka/hiekkavakuutus on saatavilla lisämaksusta autoluokasta riippuen. Vakuutukset eivät korvaa mm. jokien poikkiajon ja irtokivien aiheuttamia vahinkoja pellille, tuulilasille, ajovaloille ja renkaille. Henkilövahinkojen osalta suosittelemme kattavaa matkavakuutusta.

 

Jos auto noudetaan lentoasemalta tai jätetään lentoasemalle, veloitetaan lentokenttämaksu. Lisäkuljettajista veloitetaan lisämaksu per kuljettaja. Auton vuokraamisen edellytyksenä on vähintään yhden vuoden voimassaollut ajokortti, 20 vuoden ikä ja voimassaoleva luottokortti (Visa, Eurocard, Diners tai Mastercard) kuljettajan nimellä. Luottokorttia ei veloiteta, kun auto palautetaan vahingoittumattomana ja kaikki mahdolliset lisämaksut on maksettu. Autoa ei vuokrata kuljettajalle, jolla ei ole luottokorttia.

 

Auto luovutetaan asiakkaalle ja palautetaan autonvuokraamolle tankattuna. Europcarin lentoaseman toimisto sijaitsee saapuvien lentojen puolella heti tullitarkastuksen jälkeen. Toimisto on avoinna saapuvien ja lähtevien lentojen yhteydessä. Vuokra-autoa ei toimiteta hotelliin. Autovuokraamo noutaa auton vuokraajan hotellista kaupunkitoimistoon (matkaa 5 km) edellyttäen, että näin on sovittu autoa varattaessa. Auto tulee palauttaa toimiston avoinnaoloaikana samaan paikkaan. Autovuokraamon Reykjavikin kaupunkitoimisto sijaitsee osoitteessa: Skeifan 9, Reykjavik.

 

Ratsastus- ja kalastusvälineet

Maahan tuotavat ratsastus- ja kalastusvälineet on desinfioitava ennen Islantiin saapumista ja desinfioinnista on esitettävä todistus tullissa. Seuraavien käytettyjen ratsastusvälineiden tuonti Islantiin on kiellettyä: satulat, suitset, turparemmit, tyynyt, liinat ja raipat/piiskat. Nahasta tehtyjen ratsastusvarusteiden tuonti Islantiin on kielletty. Käytettyjen ratsastuskäsineiden tuonti maahan on kielletty. Lue lisää desinfioinnista: ratsastus / kalastus

 

Tax Free

Islannista kannattaa ostaa islantilaisia tuotteita, ts. villasta tehtyjä tuotteita, keramiikkaa ja islantilaista taidetta ja islantilaisia koruja, jotka on varsin korkeatasoista ja edullista. Islantilaisia tuotteita saa tärkeimpien ostoskatujen varsilla olevista liikkeistä. Hinnat eivät suuresti vaihtele, mutta valikoimissa saattaa olla eroja. 

 

Tax free –ostokset Islannissa suomalaiset voivat vielä ostaa verovapaita tuotteita. Tax free –palautusjärjestelmässä mukana olevissa liikkeissä on sinipunavalkoinen Tax free -tarra. Mikäli kertaostokset samasta liikkeestä ylittävät 6 000 ISK, liikkeestä saa pyydettäessä kuitin arvonlisäveron palauttamiseksi. Palautettava määrä on noin 15% ostosten hinnasta. Vero palautetaan Tax Free Refund -kuittia vastaan Keflavikin lentoasemalla.

 

Palautus Keflavikin lentoasemalla: Tax free palautuspiste/Arion Bank sijaitsee lentoaseman tuloaulassa. Palautuksen saa käteen Islannin kruunuina tai sitten hyvityksenä luottokortille. Palautus/hyvitys maksetaan vain, kun palautuslomakkeen kaikki kohdat on asianmukaisesti täytetty. Tämä on hyvä tehdä jo ennen kentälle saapumista. Huomio, että tax free –palautuksesta ei anneta kuittia, joten tarkista saamasi rahasumma heti tiskillä. Lue lisää

 

Jos palautettava summa on yhdessä kuitissa yli  5000 ISK, tulee ennen lennolle sisäänkirjautumista ostokset esittää tulliviranomaisille, joka leimaa kuitin. Leimaa ei tarvita, jos ostoksina on villatuotteita. Tullin toimisto sijaitsee lähtöselvityshallissa.

Kuittiin merkityt ostokset tulee kuljettaa käsimatkatavaroissa villaostoksia lukuun ottamatta.

 

Tulli

Useiden liha- ja maitotuotteiden tuonti maahan on kokonaan kiellettyä. Eläinten maahantuonti on rajoitettua. Esimerkiksi koirat ja kissat joutuvat maahan saapuessaan kuukauden karanteeniin. Nuuskan tuonti Islantiin on kielletty. Väkevillä viinoilla tarkoitetaan kaikkia alkoholijuomia, joiden alkoholipitoisuus on yli 21 tilavuusprosenttia. Suurin sallittu juomien alkoholipitoisuus on 50 %. Viineillä tarkoitetaan kaikkia alkoholijuomia, joiden alkoholipitoisuus on korkeintaan 21 tilavuusprosenttia. Joissakin tuotteissa kuten elintarvikkeissa, kasveissa ja lääkkeissä on tuontirajoituksia. 

 

Keflavíkin lentoasemalla myös maahan saapuvat matkustajat voivat tehdä verovapaita ostoksia. Myymälä sijaitsee rullaportaiden alapäässä, samassa tasossa matkatavaroiden luovutuksen kanssa.

 

Lisätietoa Islannin tullin Internet-sivuilta: www.tollur.is

Lisätietoa eläinten maahantuonnista löytyy osoitteesta: www.mast.is

 


Turvatarkastus

Lentoasemalla jokainen matkustaja joutuu kansainvälisten määräysten mukaiseen turvatarkastukseen. Käsimatkatavaroissa ei saa olla mitään teräviä esineitä kuten veitsiä, kynsisaksia, -viiloja eikä korkinavaajia. Yhden tupakansytyttimen ja tulitikkuaskin saa kuljettaa vain taskussa. Myös matkustamoon vietävissä nesteissä on rajoituksia. Nesteet kuten voiteet, hajuvedet ja juomat saa kuljettaa enintään 100 ml kokoisissa pakkauksissa ja kaikkien nesteiden tulee mahtua 1 litran kokoiseen läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan muovipussiin. Muovipussi tulee esittää erikseen turvatarkastuksessa. Lisätietoa: www.trafi.fi.

 

Jos matkustat Suomeen Tukholman, Oslon tai Kööpenhamina kautta Tax free –alueelta ostetut nesteet, kuten juomat ja hajuvedet, tulee kassalla pyytää sinetöimään muovipussiin ja ne tulee esittää erikseen turvatarkastuksessa.

 

Suurlähetystö ja terveyspalvelut

Suomen suurlähetystön osoite Reykjavikissa: Túngata 30. Puh. 510 0100, fax 562 3880. Avoinna ma-pe klo 8.30-16.15. Vierailuaika ma-pe 9.00-12.00. www.finland.is

 

Lääkäripäivystys puh. +354 1700. Hammaslääkäripäivystys puh. +354 426 8000. Yleinen hätänumero (sairasauto, poliisi, palokunta) 112.

 

Reykjavikin matkailutoimisto sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa osoitteessa: Adalstraeti 2. puh. (+354) 590 1550. www.visitreykjavik.is

 

Lisää tietoa Islannista löydät esim. seuraavista www-osoitteista:

www.islanti.fi

www.visiticeland.com

www.whatson.is

www.bluelagoon.is

www.grapevine.is