Autolla ajaminen Islannissa

Autolla liikkuminen on Islannissa helppoa. Sisämaahan ei kuitenkaan voi lähteä ilman nelivetoista maastoautoa ja paikallisten olojen tuntemusta. Jo parissa päivässä ehdit tutustua Islannin upeisiin maisemiin ja erikoisiin nähtävyyksiin. Jos vuokraat auton pidemmäksi ajaksi, voit kiertää saaren lähellä rantaviivaa kulkevaa 1-tietä (ring road) pitkin. Tällä matkalla näet suurimman osan Islannin nähtävyyksistä. Aikaa kannattaa varata vähintään viikko, sillä matkaa kertyy noin 1350 km ja tiet eivät ole aivan yhtä hyviä kuin Suomessa.

 

Helpoimmalla pääset valitsemalla valmiin autopaketin, johon sisältyy autonvuokrauksen lisäksi myös majoitus. Tiet kaupungeissa ovat yleensä päällystettyjä, maaseudulla yleensä sorateitä. Teiden kunto vaihtelee suuresti. Nopeusrajoitus on taajamissa 50 km/h, sorateillä 80 km/h ja kestopäällysteisillä teillä 90 km/h. Sisämaa on erämaata, jossa liikuttaessa maastoauto on välttämätön. Käsipuhelimen käyttö ajon aikana on, ilman handfree-laitetta, kielletty.

 

Huoltoasemat

Useimmat Reykjavikin alueen huoltoasemista ovat auki joka päivä klo 23.30 asti. Aukioloajat Reykjavikin ulkopuolella saattavat vaihdella. Monilla asemilla Reykjavikissa ja muissa isoissa kaupungeissa voi tankata automaateilla, jotka hyväksyvät VISA ja EURO luottokortit ja käteisen. 

 

Vakuutukset

Vakuutuspaketit

Basic-paketti: CDW (Collission Damage Waiver), PAI (Personal Accident Insurance) ja THW (Theft Waiver). Basic-vakuutuspaketti sisältyy kaikkiin autopaketteihin ja autovuokriin.  

Medium-paketti: Basic-paketin vakuutusten lisäksi SCDW (Super Collission Damage Waiver) ja GP (Gravel Protection) 16-26 €/vrk

Premium-paketti: Basic- ja Medium-pakettien vakuutusten lisäksi SADW (Sand & Ash Damage Waiver) sekä ZERO EXCESS (Zero Excess Cover) omavastuun poisto 30-44 €/vrk

 

CDW-vakuutus sisältyy automaattisesti autopakettien ja autovuokrien hintaan. Omavastuu on noin 1585-3048 euroa autoluokasta riippuen. Lisäksi Basic-pakettiin kuuluvat PAI (Personal Accident Insurance) sekä THW (Theft Waiver) varkausvakuutus. Vakuutukset eivät korvaa mm. jokien poikkiajon/irtokivien/hiekkamyrskyjen/eläinten aiheuttamia vahinkoja pohjalle, pellille, tuulilasille, ajovaloille ja renkaille.

 

Ottamalla Medium-paketin, omavastuu laskee noin 402-732 euroon. Pakettiin kuuluu CDW-, PAI- ja THW-vakuutusten lisäksi GP-vakuutus ilman omavastuuta. GP-vakuutus korvaa hiekan ja pikkukivien aiheuttamat vahingot, jotka kohdistuvat tuulilasiin ja ajovaloihin.

 

Premium-paketti poistaa omavastuun kokonaan. Lisäksi pakettiin kuuluu SADW-vakuutus, joka kattaa hiekka/tuhkamyrskyjen aiheuttamat vahingot. Lentävä tuhka, hiekka, sora, hohkakivi, tms. materiaali voi aiheuttaa huomattavaa vahinkoa koko autoon; maalipintaan, ikkunoihin ja valoihin. Kulut saattavat nousta jopa 2000-8000 euroon. SADW on ainoa vakuutus näitä vahinkoja varten.

 

On tärkeää, että Islannissa ajaessa noudatetaan viranomaisten ohjeita sää- ja tieolosuhteista. Tiedotteita saa soittamalla numeroon +357 1778 Islannin tiehallinto ja +357 902-0600 Islannin ilmatieteenlaitos.

 

Sisämaan tiet Islannissa

Useimmat Islannin vuoristo- ja sisämaan teistä ovat sorateitä. Sorateiden pinta erityisesti teiden sivuilla ei usein ole tukeva, joten suosittelemme ajamaan varovaisesti ja hidastamaan aina vastaantulevan auton lähestyessä. Sisämaan tiet ovat usein myös hyvin kapeita, ja nopeusrajoitukset alhaisia. Teillä tuulee voimakkaasti, joten matka voi joskus kestää odotettua kauemmin. Useimmat sisämaan silloista ovat niin kapeita, että niiden yli mahtuu ajamaan vain yksi auto kerrallaan. Lisätietoa teiden kunnosta: puh. +354-1777, päivittäin 08.00-16.00.

 

Ajaminen ylängöillä ja jokien ylitys

Numeroimattomilla teillä ajaminen on vuokra-autoilla kiellettyä. Henkilöautot ja 2wd ajoneuvot ovat kielletty kaikilla teillä, jotka ovat merkitty F-merkillä yleisiin karttoihin. Tämä koskee myös Kjöluria (tie 35) ja Kaldidaluria (tie 550).  Vakuutukset eivät korvaa vahinkoja autonalustassa tai vahinkoja, jotka ovat syntyneet auton ylittäessä joen/joessa ajamisesta. Ajaminen merkittyjen teiden ulkopuolella on kiellettyä luonnonsuojelulain mukaan. Pidä mielessä, että jäätikköjoissa joen matala kohta saattaa vaihdella. Lämpimänä päivänä joen virtaus voimistuu päivän edetessä. Jäätikköjoissa on usein vähemmän vettä aamuisin. Rankkasateet vaikuttavat jokien virtaukseen, ja tekevät usein niiden ylityksestä mahdotonta jopa isoille ja hyvin varustetuille autoille. Vakavia tilanteita on syntynyt autoilijoiden aliarvioidessa jokien virtausten voimakkuuksia. Ennen joen ylitystä arvioi aina sen syvyys, pohja ja virtauksen nopeus kahlaamalla. Jos joen yli kahlaaminen ei onnistu, ei autolla sen yli ajamista kannata kokeilla. Hae apua kokeneilta autoilijoilta ja katso miten/missä he ylittävät joen. Jokien ylittäminen on sallittu vain neliveto maastoautoille, kuten autoryhmille G, H, I X ja O. Varmista aina että jokea ylittäessäsi 4-veto on kytketty päälle. Ylitä joki erittäin hitaasti, mutta varmasti ensimmäisellä vaihteella ja käytä hidasta 4-vetoa, jos sellainen on käytössä.


Vuoristo- ja sisämaan teiden aukioloajat

Katso sisämaan teiden aukioloajat tästä. Useimmat sisämaan tiet ovat suljettuina kesäkuun loppuun saakka, joskus pidempäänkin huonon sään vuoksi. Kun tiet avataan liikenteelle, niillä voi ajaa vain nelivetoajoneuvoilla. Varatessasi vuokra-autoa varmista, että valitsemasi ajoneuvo täyttää vuoristoteiden vaatimukset. On suositeltavaa, että joillakin vuoristoteillä kaksi tai useampi autokunta matkustavat yhdessä. Ennen matkalle lähtöä ota selville mahdollisimman paljon teiden kunnosta, esimerkiksi matkatoimistoista, turistipisteistä tai Public Road Administrationin toimistosta puh. +354-1777, päivittäin 08.00-16.00. Ota aina mukaasi kunnon kartta! 

 

Ylinopeudesta sakotetaan Islannissa ankarasti! Pidä huolta, että ajat rajoitusten mukaan ja sovellat nopeutta olosuhteiden mukaan.

Lataa tästä hinnastot