MS Fram käytännön tietoa

Osoite- ja yhteystiedot

Kaikissa hyteissä on oma puhelin ja listaus puhelinnumeroista laivan sisäisiä puheluja varten. Jos haluat soittaa laivalta, voit ostaa puhelinkortin vastaanottotiskiltä. Laivan kannella 4 vastaanottotilassa on internet -kahvila, jossa voit maksua vastaan ostaa internet-yhteyden. Hyteissä ja sviiteissä ei ole internet -yhteyttä. Emme takaa aluksen puhelin ja internet –yhteyksien toimivutta kaikilla alueilla purjehdittaessa.

 

Puhelin : +47 51 40 64 40

Sähköposti : fram@hurtigruten.com

 

Alkoholituotteet

Laivalla saa nauttia ainoastaan laivan ravintolasta tai baarista ostettua alkoholia, Maihinnousupaikoista ostetut alkoholituotteet tulee jättää laivan säilytykseen, josta ne voi lunastaa matkan viimeisenä päivänä. Oluen ja viinin ostoikäraja on 18 vuotta, väkevien alkoholijuomien 20 vuotta.

 

Lapset

Turvallisuussyistä emme valitettavasti voi sallia alle 5-vuotiaiden lasten osallistumista Antarktiksen matkoille. Muilla matkoillamme ei ole ikärajoituksia. Kapteeni arvioi tapauskohtaisesti eri retkien olosuhteet ja turvallisuuden alle 12-vuotiaiden lasten osallistumiseen.

 

Risteilykortti

ISPS-säännösten kirjoittatumismenettelyn mukaisesti jaamme matkustajillemme risteilykortin laivaan saapumisen yhteydessä. Pyydämme kaikkia vieraitamme ottamaan tämän kortin mukaansa aina alukselta poistuttaessa kaikissa satamissa ja retkien yhteydessä. Kortti toimii samalla kulunvalvontajärjestelmänä, josta henkilökunta saa tiedon laivassa olevista ja maihinnousevista henkilöistä. Kortti toimii myös hyttiavaimena ja se aktivoidaan maksukortiksi laivalla. Risteilykortti onkin ainoa tapa maksaa laivalla käytetyistä palveluista. Risteilykorttitilin voi aktivoida laivassa seuraavilla luottokorteilla: Visa, MasterCard. Käyttäessäsi luottokorttia laivalla, tiliäsi veloitetaan Norjan kruunuissa. Käteisellä maksettaessa sovelletaan Hurtigrutenin asettamaa kiinteää vaihtokurssia. Matkan päättymistä edeltävänä päivänä ostot lasketaan yhteen ja laskutetaan tililtäsi. Ostoista saat maksukuitin hyttiisi. Laivalla ei voi nostaa käteistä.

 

SELVITYS TERVEYDENTILASTA MATKUSTETTAESSA ETELÄMANTEREELLE JA ATLANTIN

YLI IAATO:n suositusten ja Hurtigrutenin omien sääntöjen mukaan kaikilla Antarktikselle (Etelämantereelle) tai Atlantin yli suuntautuville risteilyille osallistuvilla matkustajilla tulee olla mukanaan lääkärin täyttämä ja allekirjoittama Selvitys terveydentilasta –lomake todisteena, että he ovat riittävän hyvässä kunnossa pystyäkseen osallistumaan tämän tyyppiselle matkalle. Lähetämme lomakkeen sinulle hyvissä ajoin ennen lähtöpäivää. Lomake tulee täyttää ohjeiden mukaan ja tullessasi laivaan sinun on luovutettava se henkilökohtaisesti laivan lääkärille. Lomakkeen puuttuessa sinulta voidaan kieltää laivaanpääsy.

 

 

Erikoisruokavalio

Mikäli noudatat erikoisruokavaliota, esim. sokeriton, gluteiiniton tai kasvisruokavalio, pyydämme sinua ilmoittamaan asiasta joko suoraan meille tai matkatoimistolle mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kokkimme tekevät parhaansa valmistaessan aterioita ruokavaliotasi noudattaen.

 

Sähkö

MS Fram: Vaihtovirta 220V.

 

Luennot

Matkan aikana laivallamme järjestetään useita luentoja monista mielenkiintoisista aiheista liittyen matkakohteidemme biologiaan, historiaan ja maantieteeseen. Kokeneet luennoitsijat ovat alansa asiantuntijoita, ja vastaavat mielellään kysymyksiin. Luento-ohjelma ilmoitetaan päivittäin laivaohjelman yhteydessä. Jos sinulla on kysymyksiä, älä epäröi ottaa yhteyttä tutkimusretkiryhmäämme.

 

Liikuntarajoitteiset

Laivalla on sekä hissi että liikuntarajoitteisille vieraillemme tarkoitettuja hyttejä. Vaikeasti liikuntarajoitteisilla tai henkilöillä, jotka tarvitsevat avustajan, on oltava matkaseuralainen.

 

Hengenpelastusvälineet, pelastusliivit ja turvallisuus laivalla

Laiva täyttää kaikki turvallisuusvaatimukset ja se on luokiteltu purjehtimaan napa-alueiden haastavilla vesillä. Laivaan saapuessa matkustajille kerrotaan turvallisuusmääräyksistä sekä turvallisuusvarusteiden käytöstä ja sijainnista. On erittäin tärkeää, että tutustut laivan turvallisuussuunnitelmaan, joka löytyy kaikkien hyttien oven sisäpuollta.

 

Polar Circle -veneillä tehtyihin retkiin sovelletaan erityisiä turvallisuussäännöksiä Noudata tutkimusretkijohtajan ja/tai miehistön antamia ohjeita. Retkillä käytetään erityisiä pelastusliivejä, jotka jaetaan ennen lähtöä. Käytät pelastusliiviäsi koko matkan ajan, joten varmistathan etukäteen, että se on sopivan kokoinen ja että se on mukanasi kaikilla retkillä. Matkustajien tulee osallistua matkan alussa järjestettävään tiedotustilaisuuteen, jonka aikana käymme läpi turvallisuusohjeet.

 

Akuutin sairastumisen sattuessa

Aluksella on englantia puhuva lääkäri ja sairaanhoitaja sekä pieni kenttäsairaala, josta löytyy tarvittaessa välineet ja lääkkeet ensiapua ja hätätapauksia varten. Vakavissa tapauksissa otamme yhteyttä lähimpään sairaalaan. Lääkärin vastaanotto ja lääkkeet veloitetaan matkustajalta: lääkärinpalkkio on noin 285 Norjan kruunua. Muista ottaa mukaasi riittävästi lääkkeitä myös odottamattomia viivästyksiä varten. Suosittelemme lääkkeiden säilyttämistä käsimatkatavaroissa ja niiden sisältöä ja käyttöä koskevien merkintöjen paikkansapitävyyden tarkistamista. Mikäli olet riippuvainen elintärkeästä lääkityksestä, kannattaa sinun kertoa siitä aluksen lääkärille heti matkan alussa. Sairastuminen laivassa voi johtaa karanteeniin; sinun tulee noudattaa aluksen lääkärin ja kapteenin määräyksiä. Kaikilla vieraillamme on oltava voimassaoleva matka-/terveysvakuutus.

 

Ympäristö

Kaikki jätteet säilytetään laivassa, kunnes ne voidaan viedä maihin käsiteltäviksi. Emme koskaan heitä jätteitä mereen ja pyydämme sinuakin huolehtimaan roskistasi retkillämme maissa. Käytäthän asutuilla alueilla roskapönttöjä. Kunnioita sanontaa: ”Jätä vain jalanjälkiä, ota vain kuvia.”

 

Matkapuhelin

Vieraat voivat käyttää matkapuhelimiaan laivalla matkapuhelinoperaattorisi hinnaston mukaisesti. Kuuluvuusalue riippuu myös operaattoristasi. Otathan etukäteen selvää, onko puhelinliittymäsi yhteensopiva laivamme MCP-satelliittijärjestelmän kanssa.

 

Passi/viisumi

Varmista, että sinulla on voimassaoleva passi. Passin tulee olla voimassa vielä yli kuusi kuukautta palattuasi kotimaahan. Selvitä matkakohtaisista lisätiedoista tarve viisumille. Laivaan kirjautumisen yhteydessä miehistö kerää matkustajien passit ja säilyttää ne koko matkan ajan tulli- ja passikontrolleja varten. Saat passisi takaisin matkan päätyttyä. Muistathan ottaa mukaan myös kopion passistasi.

 

Posti

Voit jättää lähtevän postin vastaanottitiskille pientä palvelu- ja postimerkkimaksua vastaan. Lähetämme postin eteenpäin mahdollisuuksien mukaan satamavierailuiden aikana. Varauduthan siihen, että postin saapuminen vastaanottajalle voi kestää pitkään. Hurtigruten ei ole vastuussa matkalla kadonneesta postista.

 

Ravintolapalvelut

Ateriat tarjotaan ennaltasovituun aikaan ruokasalissa. Tarjoamme monipuolisen aamiaisen ja kattavan lounaan seisovasta pöydästä. Päivällinen tarjotaan joko seisovasta pöydästä, ruokalistan mukaisesti tai suoraan grillistä. Ruokalistan ateriat ilmoitetaan päiväohjelmassa. Ravintolapäällikkömme jakaa istumapaikat ennen laivaan saapumista. Pöytänumeroa ja aterioita koskevaa lisätietoa löydät hytistäsi. Ole ystävällinen ja ilmoita meille tai matkatoimistollesi, jos sinulla on istumajärjestystä koskevia erikoistoivomuksia. Olutta, viiniä ja virvoitusjuomia myydään ravintolassa lounaan ja päivällisen aikana.

 

Hyttipalvelu

Hytit siivotaan päivittäin. Valitettavasti emme tarjoile aterioita tai juomia hytteihin.

 

Tupakointi

Tupakointi on sallittu vain laivan ulkokannella. Ole ystävällinen - älä tupakoi sisällä hyteissä. Kunnioita ympäristöä käyttämällä tuhkakuppeja, älä heitä tupakantumppeja mereen.

 

Matkapahoinvointi/ merisairaus

Lääkkeitä merisairauteen on saatavissa vastaanottotiskiltä. Mikäli olet taipuvainen matkapahoinvointiin, suosittelemme varaamaan omat lääkkeet mukaan. Laivalta voit myös ostaa matkapahoinvointia ehkäiseviä rannekkeita.

 

Juomarahat

Monet vieraistamme haluavat antaa erityisen kiitoksen laivan miehistölle. Juomarahan antaminen henkilökunnallemme on kuitenkin vapaa-ehtoista. Suosittelemme suuntaa-antavaksi juomarahan määräksi noin 50 Norjan kruunua päivässä matkustajaa kohden. Antamasi juomarahan määrästä riippumatta pyydämme sinua täyttämään hytistäsi löytyvän palautelomakkeen ja luovuttamaan sen purserille kaksi päivää ennen risteilyn päättymistä. Vapaaehtoinen juomaraha veloitetaan matkatililtäsi.

 

Rokotukset

Tarkista rokotussuositukset lähimmältä terveysasemaltasi hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.

 

Vesi

Laivan vesi on juomakelpoista, mutta suosittelemme silti pullotetun veden ostamista.

 

Pesula

Matkustajat voivat käyttää pesulapalveluja lisämaksusta. Pesulassamme ei ole mahdollisuutta kemialliseen pesuun.

 

Tervetulotapaaminen

Kaikkien matkustajiemme tulee osallistua tervetulotapaamiseen ennen laivan lähtöä. Tapaamisessa käymme läpi matkakohtaista turvallisuusohjeistusta.

 

Sääolosuhteet

Hurtigruten ASA pidättää oikeuden muuttaa matka- ja päiväohjelmaa ja/tai peruuttaa retkiä, mikäli sää- , jää- tai meriolosuhteet tai muut odottamattomat tapahtumat niin vaativat.