Käytännön infoa

Islanti on Pohjoismaa omine erityispiirteineen. Se on Euroopan toiseksi suurin saari (103 000 km2) ja sijaitsee Pohjois-Atlantilla, aivan pohjoisen napapiirin eteläpuolella. Koska Islanti on geologisesti nuori ja muotoutuu edelleen, saarella on paljon toimivia tulivuoria. Geysirit suihkuavat säännöllisesti ja kiehuvat mutalammikot pulputtavat geotermisillä alueilla jatkuvasti.

 

Islanti on puuton, muutamia istutettuja metsikköjä lukuun ottamatta. Saaren keskiosassa on autiota ylänköä, laavakenttiä ja jäätiköitä, joista Vatnajökull (8 400 km2) on Euroopan suurin. Asutus (n. 328 000 as.) seuraa rannikkoa ja keskittyy pääkaupunkiseudulle, jossa yli puolet islantilaisista asuu. Saaren kiertävä kehätie yhdistää taajamat toisiinsa. Saagojen saari on myös satujen saari. Islantilaisia pidetään muita eurooppalaisia taikauskoisempina, sillä haltioilla ja maahisilla uskotaan olevan sormensa pelissä kaikessa, mikä vähänkään poikkeaa normaalista.

 

Sijainti: Pohjois-Atlantilla, hieman napapiirin eteläpuolella

Lähinaapurit: Norja (970 km), Grönlanti (290 km), Färsaaret (430 km) ja Skotlanti (800 km)

Etäisyys: linnuntietä Helsingistä Reykjavikiin noin 2500 km

Pinta-ala: 103 000 km2 (n. 1/3 Suomen pinta-alasta). Jäätiköitä n. 12 000 km2.

Asukkaita: n. 328 000, pääkaupungin Reykjavikin alueella n. 210 000

Kieli: Islanti. Monet ymmärtävät englantia ja ruotsia.

Uskonto: n. 70 % evankelisluterilaisia, n. 6 % luterilaisia vapaakirkkoon kuuluvia, loput muita uskontoja edustavia ja kirkkoon kuulumattomia

Raha: Islannin kruunu (ISK).

Valtiomuoto: tasavalta, presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson

Lämpötila: vaihdellen kesällä +5 - +25 astetta ja talvella –2 - +5 astetta.

Aika: Kun Suomessa on kesäaika, Islannissa kello on 3 tuntia Suomen aikaa jäljessä, mutta Suomen ollessa talviajassa 2 tuntia.

Sähkövirta: 220 V eli sama kuin Suomessa. Pistorasiat ovat samanlaisia kuin Suomessa.